fbpx

Pesticidi koje koriste pčelari kako bi poboljšali zdravlje pčela oštećuju mikrobne zajednice u njihovom crijevu, pokazalo je istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta  Virginia Tech. Istraživanje, objavljeno u časopisu Frontiers in Microbiology donosi zabrinjavajuće rezultate zbog promjena koje pesticidi imaju na crijevo pčela, pri čemu ne mogu metabolizirati šećere i peptide, što je krucijalno za njihovo zdravlje.

pcele2 700x352

„Iako su funkcionalni u borbi protiv parazita i patogena u košnicama, kemikalije koje pčelari prskaju po košnicama su štetne po pčele", navodi Mark Williams, docent hortikulture na Fakultetu Agronomije i biomedicinskih znanosti i prvi autor rada. „Naše istraživanje pretpostavlja da pesticidi imaju specifični utjecaj na mikrobe koji su krucijalni za prehranu i zdravlje pčela." U svrhu istraživanja, znanstvenici su uzimali uzorke DNA pčela iz košnica koje su tretirane pesticidima (3 različite vrste) te onih koje su živjele u netretiranim košnicama. Pčele iz košnica tretiranih klorotalanilom pokazale su najveće promjene u sastavu mikrobne zajednice crijeva.

O problemima s kojima se susreću pčele pogledajte i u videu.Tim koji je sudjelovao na ovom istraživanju planira nastaviti s daljnjim radom kako bi istražiospecifične promjene u mikrobnoj zajednici crijeva pčela i kako one utječu na preživljenje pčela. Pčele su ipak kamen temeljac uspješnog hranidbenog lanca. „Cilj našeg rada je bolje opisati mikrobnu zajednicu koristeći bioinformatiku kako bismo što bolje karakterizirali mikrobe potrebne za zdrav razvoj pčela i borbu protiv bolesti", navodi Richard Rodrigues, koautor rada. U Virginiji, otprilike 30 % košnica odumire svake godine, a očekuje se da će ta brojka samo i dalje rasti. Kako košnice odumiru, idući korak su porasti cijena poljoprivrednih kultura poput jabuka, dinja i bundeva. Pčele su pod povećanim pritiskom zbog korištenja kemikalija u poljoprivredi te je potrebno širiti osviještenost o njihovoj važnosti.

Izvor: Esciencenews.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2