fbpx

sp.po susa

Foto: Carlos Costa/Afp/Profimedia

Ove suše su „jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena“

Dugotrajna suša u centralnom Portugalu otkrila je ruševine sela koje je završilo pod vodom prije gotovo 70 godina, a suša je pogodila i susjednu Španiju.

„Nisam to nikad vidio!“, rekao je 76-godišnji Carlos Perdigao iznad ostatka kamene kuće sela Vilar koji je rijeka Zezere preplavila nakon otvaranja brane 1954. godine, prenosi Hina.

Vilar je smješten na njenoj obali, a danas je okružen raspuklim žutim tlom, što je još jedan znak suše koja traje u inače kišnoj zimskoj sezoni. Suša je pogodila i susjednu Španiju.

Meteorološke službe dviju država objavile su da je ove godine zabilježen drugi najsušniji januar od 2000. godine.

Trenutna suša je vanredna zbog svog „intenziteta, razmjera i dugotrajnosti“, rekao je klimatolog Ricardo Deus iz portugalske meteorološke službe IPMA.

Od ukupno 55 brana u Portugalu, njih 24 zadržava samo polovinu svog vodnog kapaciteta, a pet ih je na manje od 20 posto, objavio je Copernicus, program Evropske unije za promatranje Zemlje.

Najpogođeniji je Algarve, najjužnija portugalska pokrajina, jedna od glavnih evropskih turističkih destinacija.

Španija pak ima četvrtinu uobičajenih količina padavina u odnosu na ostale godine, pokazuju podaci meteorološke službe AEMET.

Suho razdoblje koje je krenulo krajem 2021. smanjilo je proizvodnju energije u hidroelektranama, te uništava usjeve, zbog čega su ugroženi i stočari i prehrana njihovih životinja.

„To je katastrofa“

Portugal je ranije ovaj mjesec naredio da pet hidroelektrana zaustavi korištenje vode za proizvodnju električne energije kako bi ona ostala dostupna ljudima.

Gotovo 30 posto portugalske struje dolazi iz brana.

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas u utorak je rekao da je vlada „zabrinuta“ zbog suše te da će uvesti „potrebne mjere“, ovisno o razvoju situacije.

Španske vodne rezerve su trenutno na manje od 45 posto kapaciteta, rekli su dužnosnici. Najpogođenije su južna Andaluzija te sjeveroistočna pokrajina Katalonija.

Stočari dviju država su zabrinuti.

„Trava kojom hranimo stoku ne raste“, rekao je Antonio Estevao, proizvođač sira koji ima oko 30 koza u Porteli de Fojo Machio, selu središnjeg Portugala, u blizini grada Pampilhose da Serre.

„Ako se kiša ne pojavi narednih dana, bit će jako komplicirano“, kazao je, gledajući suhe pašnjake.

To je područje 2017. bilo pogođeno razornim požarima koji su odnijeli više od 100 života.

Kraj nije na vidiku

Očekuje se da će sve češće i intenzivnije suše staviti ogroman pritisak na klimatski ranjive regije i povećati opasnost od prirodnih katastrofa poput požara, tvrde naučnici.

Iako je izmjena vlažnog i suhog razdoblja uobičajena na jugu Evrope „primjećuje se pad postotka kišnih godina“ u proteklom razdoblju, rekao je Filipe Duarte Santos, stručnjak za okolinu sa univerziteta u Lisabonu.

Ove suše su „jedna od najozbiljnijih posljedica klimatskih promjena“, dodao je.

„Dok se emisije stakleničkih plinova drastično ne smanje, problem će se nastaviti“.

Problem se neće riješiti u narednim sedmicama jer meteorolozi i dalje predviđaju ispodprosječne količine oborina.

Suočena s tim problemom, portugalska vlada u četvrtak je objavila da će ojačati svoju saradnju sa Španijom u borbi protiv suše.


Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5