fbpx

izumiranje vrsta

Međunarodna unija za zaštitu prirode je objavila da je skoro 40.000 vrsta od skoro 140.000 na njenoj IUCN Crvenoj listi pod prijetnjom izumiranja. Status komodo zmaja se s ažuriranjem te baze podataka pogoršao: bio je ranjiv, a sada je ugrožen.

Povodom održavanja Svjetskog kongresa za zaštitu prirode Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) u Marselju, ta organizacija je upozorila da je 41 odsto vrsta vodozemaca koje je proučila pod prijetnjom nestanka, kao i 37 procenata morskih pasa i raža. IUCN Crvena lista je ažurirana, a podaci pokazuju da su od 138.374 registrovane biljke, životinje i gljive izumrle njih 902, a 80 se više ne može pronaći u divljini.

U opasnosti je 38.543 vrste, među kojima je komodo zmaj. On je pomjeren iz kategorije ranjivih u ugrožene. IUCN je označio 8.404 kao kritično ugrožene.

Komodo zmaj ili komodski zmaj ili varan je najveći gušter na svijetu. Ima ga samo u Indoneziji i sve je ugroženiji od posljedica klimatskih promjena. Očekuje se da će globalni porast temperature i sa njom i nivoa mora smanjiti stanište komodo zmaja za barem 30 odsto u sljedećih 45 godina.

Almost 40 000 species IUCN Red List threatened extinction

Pustinjska mačka je u kategoriji vrsta za koje je zabrinutost najmanja (Payman Sazesh / CC BY-SA 3.0)

Vrste mogu da se oporave uz primjenu mjera za održivost

Ove godine je IUCN Crvena lista proširena procjenama za više hiljada vrsta drveća iz više od 186 zemalja. Za preko hiljadu vrsta je utvrđeno da sječa drveća utiče na njih.

S vedrije strane, četiri vrste tune u komercijalnom izlovu su na putu oporavka zahvaljujući sprovođenju regionalnih kvota za ribarenje u djelo u protekloj deceniji. Prekomjerni izlov, gubitak i degradacija staništa i klimatske promjene su najveća opasnost za ajkule, raže i druge vrste riba.

IUCN Crvena lista je zajedno s novim podacima pokazala da vrste mogu da se oporave kada se države zaista posvete mjerama za održivost, rekao je generalni direktor IUCN-a Bruno Oberle. “Ove procjene statusa na Crvenoj listi ukazuju na to koliko su zapravo naši životi i izvori osnovnog prihoda međusobno povezani s biodiverzitetom”, istakao je. IUCN je saopštio da treba barem da udvostruči broj popisanih divljih vrsta.

Biodiverzitet je ključan za uzgoj hrane

Više od 70 vrsta srodnih nekim od najvažnijih žitarica, voća i povrća pod prijetnjom je od izumiranja, od 224 koliko ih je analizirano u nedavnoj studiji, kažu u IUCN-u. To su autohtone vrste iz Meksika, Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa, a mogu da se koriste ili se već koriste za proširivanje genetskog diverziteta i poboljšanje prinosa.

Divlje varijante kukuruza, krompira i tikve, na primjer, otpornije su na klimatske promjene, nametnike i bolesti. “Biodiverzitet nam je potreban da bismo obezbijedili održive izvore osnovnog prihoda i sigurnost u ishrani za rastuću svjetsku populaciju, što se vidi iz ove studije”, izjavio je Oberle. Svih osam vrsta vanilije u pomenutom regionu je u kategoriji ugroženih ili kritično ugroženih.

balkangreenenergynews.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Januar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5