fbpx

61365675 dalmacija more obala 1000x555

U sred turističke sezone, Jadransko more je svakim danom sve više zagađeno, a stručnjaci smatraju da zbog toga prijete i zaraze.

Kako piše Index.hr, najproblematičnije je, po svemu sudeći, u Dubrovniku.
 
Samo u drugoj polovini jula zabilježeno je izlivanje otpadnih voda u dubrovačkom i kaštelanskom akvatorijumu, a inspekcija za zaštitu okoline naložila je Gradu Dubrovniku postavljanje oznake zabrane kupanja na plaži u Koločepu.
 
"U moru je sve više fekalija, a to bi moglo da se riješi donošenjem adekvatnih propisa", ističe za Index.hr Žarko Koboević sa Pomorskog odeljenja Univerziteta u Dubrovniku, koji se bavi ovom temom.
 
On dodaje da je hrvatska strana Jadrana zagađenija proporcionalno povećanju broja brodića i jahti.
 
"Govorim samo o onečišćenju najužeg morskog pojasa, uz same plaže, gradove, a ne o otvorenom dijelu mora i govorim o onečišćenju s plovila, ne s kopna", kaže Koboević.
 
On navodi primer Kalifornije koja je cijelu svoju obalu proglasila ''no disćarge'' zonom što se tiče fekalija, a to znači da je zabranjeno ispuštanje fekalija s plovila u more.
 
"Kalifornija je uspjela da riješi to pitanje tako što određuje da fekalije iz brodića moraju da budu iznijete u toalet u marini. Rješenja, dakle, postoje", naglašava Koboević koji problem vidi i u hrvatskim nedorečenim propisima.
 
On objašnjava da problem nisu luke s međunarodnim prometom, nego manje luke u malim mestima gdje nema koncesionara, niti će ga skoro biti, jer se to ne isplati, a država nije odredila da mora da ga bude.
 
Koboević smatra da bi u koncesioniranim lučicama bio riješen način na koji se brodovi oslobađaju fekalija i on se sigurno ne bi svodio na ispuštanje u more.
 
"Naši propisi kažu da fekalije ne smiju da se ispuštaju u lukama i lučicama, nego u otvoreno more, ali nije precizirano šta je to otvoreno more. Ipak, treba napomenuti da je fekalno onečišćenje biorazgradivo, patogeni organizmi umiru nakon nekog vremena, ali nije važno da li žive dan ili dan i po. Ako se nađu na plaži, netko može da se zarazi", kaže Koboević.
Autor: Tanjug

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Jun 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5