fbpx

pecurke pixabay

Morski puževi koji žive na velikim morskim dubinama, mnoge evropske gljive i polovina slatkovodnih riba u Japanu samo su neki dodaci popisu ugroženih vrsta.

Crveni spisak, katalog statusa očuvanja od više od 100.000 vrsta, sastavila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN), prenosi BBC.

- Mnoge vrste smo vjerovatno previdjeli - rekao je Kreg Hilton-Tejlor, šef jedinice IUCN za crvenu listu.

Njihov status služi kao upozorenje, dok, prema njegovim riječima, i neke druge vrste "skaču" ka listi ugroženih kategorija.

Gljive su relativno slabo proučavane, u poređenju sa mnogim životinjama, tvrdi Hilton-Tejlor.

- Približavanjem stručnjaka i dijeljenjem svih informacija, uočili smo šablon - broj vrsta se smanjuje svuda u Evropi - rekao je on.

Odustajanje od tradicionalne ispaše i intenzivnije poljoprivredne prakse, uključujući povećanu upotrebu đubriva, ključni su pokretači toga, navodi BBC.

- Gljive su veoma osjetljive na promjene u okruženju, kao što je zagađenje. One su prve koje će nestati - rekao je Hilton-Tejlor.

- Ali kada nestanu, nestaće i biljke koje zavise od gljiva, a i onda životinje koje zavise od tih biljaka - dodao je on.

Pod pretnjom od izumiranja nalazi se i pola japanskih slatkovodnih riba, kao i više od trećine meksičkih, što naučnici pripisuju lošem upravljanju rekama, piše BBC.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4