fbpx

Međunarodna trgovina sve više ugrožava životinjske i biljne vrste, a istraživači su sada objavili i detaljni pregled područja najizloženijih uticaju izvoza proizvoda i potrošnje u SAD, EU, Kini i Japanu. Mapa, objavljena 4. januara, pokazuje kako se, da bi se proizveli kafa  ili soja, krčenjem šume na Sumatri u Indoneziji, i državi Mato Groso u Brazilu, dodatno smanjuje već ugroženo stanište desetina vrsta životinja i biljaka u tim oblastima.

red pandas freeimages2

Grupa istraživača objavila je 4. januara u časopisu Ekologija i evolucija prirode (Nature and Ecology Evolution) "svetski atlas pretnji" u kome je različitim nijansama obeležen uticaj izvoza roba i potrošnje u SAD, Kinu, Japan i EU.

Da bi što tačnije utvrdili "najugroženije tačke", naučnici su uporedili stanje oko 7.000 vrsta koje su prema oceni Međunarodne unije za očuvanje prirode ugrožene, i poreklo i odredište određenih proizvoda.

Svi globalni lanci koji prodaju proizvode od ajfona do Ikeinog nameštaja, doprinose smanjenju divlje fore i faulne: jedna trećina svih pretnji vrstama povezana je sa međunarodnom trgovinom, pokazala je ranija studija.

Novo istraživanje je preciznije pokazalo uticaj na vrste. Oko 2% pretnji koje ugrožavaju žabu Atelopus spumarius u Brazilu može se pripisati krčenju šuma za potrebe proizvoda namenjenih SAD.

Eksploatacija malezijskih šuma, čije drvo se koristi za proizvode koji se troše u Evropi i Kini, smanjuje stanište slonova, crnog orla i malezijskog medveda.

U Brazilu uzgoj goveda zajedno sa krčenjem šuma ugoržava vunastog majmuna pauka, endemske vrste u toj oblasti.

Povećana potražnja maslinovog ulja iz Španije i Portugalije mogla bi da doprinese nestanku risa zbog izgradnje nasipa za potrebe irigacije.

Kada je reč o morskim vrstama, jugoistačna Azija je najranjivije područje na koje najviše utiče potrošnja u SAD i EU čija su posledica izlovljavanje riba i zagađenje u tom području.

Posledice potrošnje u EU vidljive su kod ostrva oko Madagaskara, poput Reuniona, Mauricijusa i Sejšela, dok je uticaj SAD, iako očekivan u Aziji i Madagaskaru, primećen i u delovima južne Evrope, poput Španije i Portugalije zbog posledica po ugoržene vrste riba.

"Utvrdili smo tačke čija ugroženost potiče od malog broja zemalja", rekao je istraživač Keičiro Kanemoto sa Univerziteta Šinšu u Macamotou, u Japanu.

On je rekao da istraživanje treba da omogući direktnu saradnju između proizvođača i potrošača i omogući da se izdvoje prioritetne zone.

Kanemoto je rekao da se 90% od oko 6 milijardi dolara koje se godišnje daje na zaštitu ugroženih vrsta potroši u bogatim zemalja, a ratko u zemljama u kojima se nalaze najugorženije tačke.

Zemlja se suočava sa novim masovnim izumiranjem vrsta, šestim u proteklih pola milijarde godina. Biljne i životinjske vrste se hiljadu puta brže nestaju nego pre nekoliko sotina godina.

U nalaze nisu uključeni ilegalna trgovina životinjama koja se procenjuje u svetu na 150 milijardi dolara godišnje, kao ni posledice drugih faktora poput širenja gradova i klimatrksih promena.

Izvor: AFP

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2