fbpx

London - Postoji opasnost da se životinjski i biljni svijet do 2020. godine smanje za dvije trećine, navodi se u "Izvještaju o planeti 2016" Svjetske fondacije za prirodu.

MediaThumbnailHandlervrste

Brojnost različitih biljnih i životinjskih vrsta bi se do kraja ovog desetljeća mogla smanjiti za čitavih 67 posto u odnosu na njihovu brojnost od prije pola stoljeća, ističe se u nedavno objavljenom izvještaju Svjetske fondacije za prirodu (World Wildlife Fund – WWF).

Smanjenje brojnosti vrsta je prvenstveno posljedica ljudskih aktivnosti na Zemlji. WWF poziva na neophodne promjene globalnih sustava za proizvodnju hrane i energije u svrhu opstanka vrsta i ekosustava širom svijeta.

Prema izvještaju, populacije riba, ptica, sisavaca, vodozemaca i gmizavaca manje su za 58 posto u odnosu na 1970. godinu. Ovakav globalni trend sugerira da degradiramo prirodne ekosustave na razini koja do sada nije zabiljžena u ljudskoj povijesti.

Marco Lambertini, generalni direktor WWF-a, kaže da tijekom naših života divlje vrste nestaju do sada neviđenom brzinom.

"Nije riječ samo o divnim vrstama koje svi volimo. Biološka raznovrsnost je temelj zdravih šuma, rijeka i oceana. Nestanu li vrste, ekosustvi nam neće osigurati čistu vodu, zrak, hranu i klimatske uvjete koje nam sada pružaju".

Imamo sve mogućnosti da riješimo to pitanje i moramo ga početi odmah rješavati ako želimo sačuvati planet radi našeg osobnog opstanka i boljitka, navodi Lambertini.

Trenutno poljoprivredne površine zauzimaju oko trećine ukupne površine Zemlje i njihovo navodnjavanje čini skoro 70 posto potrošnje vode.

U izvještaju se predlažu i rješenja za promjenu načina na koji proizvodimo i konzumiramo hranu kako bismo osigurali da se cijeli svijet hrani na održiv način.

Izvještaj je usmjeren i na temeljne promjene globalnih energetskih i financijskih sustava koje su neophodne kako bi se ispunile potrebe u pogledu održivosti budućih generacija.

Autor/Izvor: © Portal croenergo.eu (T.M.) / FOSCROT / SEEbiz 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5