fbpx

New York - Više od 80 posto čovječanstva živi pod nebom preplavljenim umjetnom svjetlošću a trećina stanovništva na planetu nikada ne može vidjeti Mliječni put, po najnovijem svjetskom atlasu svjetlosnog zagađenja.

MediaThumbnailHandlersvjetlo

Karta objavljena u petak u američkom časopisu ScienceAdvances omogućit će proučavanje umjetnog osvjetljenja kao zagađivača s potencijalnim utjecajem na zdravlje i ekologiju, objašnjava međunarodna istraživačka skupina koja ju je sastavila.

"Taj novi atlas pruža ključnu dokumentaciju o noćnom okolišu dok se tehnologije LED lampe sve više nameće u svijetu", objašnjava šef skupine Fabio Falchi, istraživač s talijanskog Instituta za tehnologiju i znanost svjetlosnog zagađenja.

80 posto svijeta i 99 posto SAD-a i zapadne Europe živi pod nebom zagađenim umjetnim osvjetljenjem

"Svjetlosne razine LED tehnologije i njezine boje mogle bi nažalost prouzročiti dvostruko pa čak i trostruko veće osvjetljavanje neba tijekom crnih noći", po njemu.

U Zapadnoj Europi već je ionako vrlo malo mjesta gdje noću nebo ostaje relativno slabo zagađeno umjetnom rasvjetom, primjerice u Škotskoj, Švedskoj, Norveškoj i nekim dijelovima Španjolske i Austrije.

Svjetlosno zagađenje privlači relativno malu pozornost i za razliku od drugih zagađivača njegova se razina gotovo uopće ne mjeri, otkrivaju znanstvenici.

Isti su istraživači, među kojima i Fabio Falchi, sastavili 2001. prvi Međunarodni atlas umjetnog osvjetljenja.

Atlas pokazuje kako više od 80 posto svijeta i 99 posto SAD-a i zapadne Europe živi pod nebom zagađenim umjetnim osvjetljenjem. 

croenergo.eu

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2