fbpx

6ozagadjenju

Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800. 000 tona smeća, piše Klix.

“Ju-Es-Ej tudej“, jedan od najznačajnijih medija u SAD-u, nedavno je pisao o problemu zagađenja voda u BiH koje, kako piše u tekstu, dostiže alarmantne razmjere. 

Kako stoji u članku, BiH i druge zemlje Zapadnog Balkana nisu učinile mnogo na izgradnji efikasnog sistema odlaganja smeća i zaštite životne sredine, uprkos formalnom traženju ulaska u Evropsku uniju i usvajanju nekih zakona i propisa EU.

Zanemaren tokom ratova 90-ih godina, problem upravljanja otpadom u BiH je porastao tokom godina dostigavši alarmantne razmjere u regionu gdje su nezaposlenost i siromaštvo široko rasprostranjeni i gdje korupcija rutinski zaustavlja provođenje reformskih zakona, napominje se u članku.

Umjesto da se reciklira, većina smeća završi na improviziranim deponijama i u rijekama, zagađujući kako zemlju tako i vodu. Na Drini, koja teče između Crne Gore, Srbije i Bosne, tona smeća se zaglavila u blizini lokalne hidroelektrane formirajući ogromna ostrva smeća koja plutaju na površini. Mještani kažu da se svake godine iz Drine izvuče oko 800.000 tona smeća, piše Klix. 

– Ovo je katastrofa, vjerujte mi, katastrofa! Ljudi bacaju sve u rijeku, ne samo plastiku. Tu su i leševi mrtvih životinja, burad, tamo možete naći bilo šta – izjavio je Aleksandar Mladić, stanovnik Višegrada.

Resorni ministri iz Srbije i Crne Gore sastali su se u aprilu obećavajući da će zajedno raditi na rješavanju ovog problema. Aktivisti i stanovnici, međutim, malo vjeruju da će se potrebne akcije dogoditi uskoro, jer djelotvorno upravljanje otpadom zahtijeva dugogodišnje planiranje i značajne investicije.

Anes Podić, predsjednik ekološke grupe Eko Akcija, izjavio je da se u BiH dnevno baci od 100 do 200 tona plastičnog smeća te je ovu brojku nazvao ogromnom.

– Vlada nije uspjela riješiti jedan od svojih osnovnih zadataka, a to je prikupljanje i upravljanje otpada – kazao je Podić.

Na obalama rijeke Bosne, čiji je izvor u blizini Sarajeva, a protiče centralno kroz zemlju, mogu se vidjeti mrtve ribe koje izbijaju duž obale. Riječne obale su jako zagađene smećem, koje visi na granama drveća na svakom malom zavoju u rijeci, navodi se u tekstu “Ju-Es-Ej tudej“. 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4