fbpx

kanada

Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, pokazali su rezultati novog naučnog izvještaja o klimatskim promjenama.

Stručnjaci upozoravaju da su promjene već vidljive u mnogim dijelovima zemlje i predviđaju njihovo intenziviranje, piše BBC. U izvještaju se takođe navodi da su mnogi od već viđenih učinaka globalnog zagrijavanja vjerovatno nepovratni.

Stručnjaci, između ostalog, navode da je od 1948. godine prosječna godišnja temperatura u Kanadi povećana za oko 1.7 stepeni Celzijusa. Najveće povećanje temperature zabilježeno je na sjeveru, u kanadskim prerijama i sjevernoj Britanskoj Kolumbiji. Prosječna godišnja temperatura u sjevernoj Kanadi povećana je za približno 2,3 stepena.

– Iako su i ljudske aktivnosti i prirodne varijacije klime doprinijele zagrijavanju u Kanadi, dominantan je ljudski factor – navedeno je u izvještaju.

Učinak globalnog zagrijavanja znači ekstremnije vremenske uslove u Kanadi. Rast temperatura može značiti više toplih talasa i veći rizik od požara i suša u nekim dijelovima zemlje. Stručnjaci procjenjuju da će okeani postati kiseliji i manje oksidisani što bi moglo ugroziti morski život. Osim toga, predviđa se da će dijelovi kanadskog Arktičkog okeana u nekoliko narednih desetljeća tokom ljeta imati periode bez leda. Porast nivoa mora takođe može povećati rizik od poplava, a intenzivnije padavine mogu uzrokovati probleme s poplavama u urbanim središtima.

Ipak, stručnjaci navode da bi količina zagrijavanja mogla biti ograničena ako se poduzme globalno djelovanje drastičnim smanjenjem emisija ugljen dioksida i smanjenjem emisija drugih stakleničkih plinova.

(Klix)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Avgust 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4