fbpx

opusak plaza pixabay

Plastične slamke već neko vreme su neprijatelj broj jedan u očuvanju životne sredine, a neke kompanije, gradovi, pa čak i države, odlučile su da ih zabrane. No, novi "zlikovac" se pojavio na sceni – opušci cigareta.

Naime, filter cigarete sadrži plastiku koja nije biorazgradiva, a lako završi u moru.

"Potpuno je jasno da nema prednosti za zdravlje od upotrebe filtera. Oni su samo marketinško sredstvo. I olakšavaju ljudima pušenje", rekao je za NBC News Tomas Novotni, profesor sa Univerziteta u San Dijegu i direktor projekta "Cigarette Butt Pollution".

Nekih 5,5 triliona cigareta proizvede se godišnje širom sveta, a većina njih ima filtere koji su napravljeni od celuloznog acetata kojem su potrebne decenije da se razgradi.

Filteri prividno smanjuju količinu katrana koju pušač unose prilikom udisanja dima, ali ujedno i prisiljavaju pušače da jače vuku dim kako bi dobili intenzivniji osećaj katrana i nikotina. Rezultat je iluzija zdravije verzije proizvoda lošeg za zdravlje.

Uz to filteri povećavaju prisustvo plastike u životnoj sredini. Tokom poslednje 32 godine opušci cigareta su bili najbrojniji predmeti pronađeni tokom međunarodnog čišćenja plaža Ocean Conservancyja. Tokom 2017. godine pronađeno je čak 2,4 miliona opušaka na plažama, dok je plastičnih slamki pronađeno 644.000.

Nema podataka o tome koliko je opušaka cigareta s plaže završilo na dnu okeana.

Iako proizvođači cigareta već neko vreme pokušavaju da sprovedu kampanje za uklanjanje opušaka, pušači se ne odriču lako navike bacanja pikavaca. NBC News navodi rezultate jedne fokus grupe koja je pokazala kako pušači smatraju da su pepeljare previše odvratne za upotrebu i da veruju kako su filteri razgradivi i da ih treba bacati na zemlju.

Tako sada različite grupe rade na tome da zaustave bacanje opušaka i tako sačuvaju more. Novotnijeva lobi grupa izradila je niz predloga kao što je zabrana jednokratnih filtera i prestanak pušenja generalno.

Međutim, on smatra da će se ozbiljnija kampanja protiv filtera uslediti tek kada se uključe organizacije kao što je Američko društvo za borbu protiv raka, Američko društvo protiv bolesti pluća i Društvo za zaštitu srca, kao što je bilo i kad je u pitanju uticaj pušenja na zdravlje.

Naravno, zdrava životna sredina pretpostavlja i zdravlje ljudi, samo je potrebno da svi to shvate.

Autor: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31