fbpx

2875475 1300

Postoje i druge vrste vrećica za višekratnu upotrebu. Naprimjer, mnoge kompanije rade platnene torbe ili vrećice koje su izrađene od recikliranih materijala poput plastičnih boca.

Pletene torbe ili string bags vremenom su zamijenile plastične vrećice. Umjesto nekadašnjih ekoloških pletenih, sadašnje torbe od onih prvotnih razlikuju se po upotrijebljenom materijalu, sada je to poliamid, reciklirana plastika. Mrežasta torba je vrećica koja se može koristiti za razne stvari, iako je mnogi ljudi danas koriste za nošenje namirnica, mnogi fanovi se oslanjaju na višekratnu upotrebu pletenih torbi jer su čvrste i svestrane.

Jedna vrsta su i gudačke vrećice, često dostupne u trgovinama za prodaju prirodne hrane. Gudačke vrećice mogu biti pletene ili tkane. Dizajn je usmjeren, prije svega, na praktičnost. Znači da nisu velike, da se lako mogu nositi, a opet da stane dosta stvari.

Može se reći da su takve torbe odlična alternativa plastičnim vrećicama, zbog kojih je došlo do sve veće zabrinutosti zbog okoliša krajem 1990-ih. U Evropi je sve više kupaca počelo koristiti takve torbe i to smatraju dobrom navikom i stoga se trend proširio na druge kontinente. Postoje i druge vrste vrećica za višekratnu upotrebu. Naprimjer, mnoge kompanije rade platnene torbe ili vrećice koje su izrađene od recikliranih materijala poput plastičnih boca.

2875477

Jedan savjet, kada ste u potrazi za mrežastom torbom, pobrinite se da saznate koliko je duboka, ponajviše što predmeti stavljeni u takve torbe imaju tendenciju ispasti te da li je izrađena od čvrstog materijala, naprimjer pamuka ili konoplje. Mnoge su napravljene od recikliranog materijala, što u slučaju da vam je bitno, uvijek možete provjeriti na naljepnici.

Samo jedna platnena torba zamijeni i do 1.000 plastičnih vrećica ukoliko se odlučite za ekološku alternativu. Možete uštedjeti novac. Umjesto da svakoga puta tokom kupovine u supermarketu kupujete plastičnu vrećice, nošenjem svoje platnene vrećice možete taj novac sačuvati i priuštiti sebi nešto drugo. Ručke platnene vrećice mnogo su ugodnije za nošenje, a mogu se bez problema nositi čak i na ramenima. Platnena vrećica može zamijeniti torbu: u nju možete staviti mobilni telefon, novčanik i druge sitnice koje vam trebaju za izlazak ili kupovinu.

Merima Babić - Oslobođenje

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2