fbpx

Zeleni talas Jelena

Ilustracija Jelena Žilić

Bogata strana kompanija dođe u državu, ostvari veliki profit iskorištavajući njene prirodne resurse, dobije podsticaje od te iste države i još traži materijalnu odštetu na sudu od njenih građana i građanki. 

piše: Jelena Jevđenić

Bosna i Hercegovina je ta država. Bogata strana kompanija je Green Invest/BUK d.o.o. Tužene građanke su Sunčica Kovačević i Sara Tuševljak, a sutra to može biti bilo ko, ko javno progovori o kriminalu i neregularnostima.

BiH je država bogata prirodnim resursima, a jedna je od najsiromašnijih zemalja na svijetu. I to je moguće zahvaljujući nesposobnosti vlasti i koruptivnom sistemu.

Taj sistem je dozvolio stranom investitoru da izgradi malu hidroelektranu i da započne da radi na još dvije na čistoj rijeci Kasindolki, koja je skoro 90% svog toka pitka.

Toliko je bilo neregularnosti oko izgradnje ovih elektrana da je sud poništio ekološke dozvole, a inspekcija obustavila rad. Međutim, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je ukinulo sve što je sud zabranio i na taj način investitoru dalo vjetar u leđa da radi što hoće.

Tako je invesitor targetirao najglasnije kritičarke, Saru i Sunčicu, koje nisu štedjele ni (ne)rad institucija.

Sara i Sunčica su lokalne aktivistkinje, koje se glasno bore protiv uništavanja Kasindolske rijeke i negativnog uticaja malih hidroelektrana na životnu sredinu.

Sara i Sunčica su tužene početkom ove godine za klevetu.

Saru i Sunčicu žele uplašiti, diskreditovati, obeshrabriti i usput pokazati svima onima koji se usude glasno kritikovati, da mogu biti njihova meta koju treba sputati.

Na ovaj način moćne korporacije pokušavaju da utišaju glas javnosti i daljnje djelovanje aktivista i aktivistkinja. Cenzorske tužbe su tzv. SLAPP tužbe kojima se vrši zastrašivanje i pritisak na pojedince koji javno kritikuju ili razotkrivaju kriminal i ilegalne radnje. Često traže neosnovanu i ogromnu materijalnu štetu, koju pojedinac nije u mogućnosti da plati.

Da je u pitanju pokušaj zastrašivanja svjedoči i opomena pred tužbu koju su dobile Sunčica i Sara, a u kojoj ih pozivaju da se uzdrže od daljnjih aktivnosti, te da tu opomenu ”shvate krajnje ozbiljno, u suprotnom će biti prinuđeni da se koriste svim raspoloživim pravnim sredstvima za zaštitu povrijeđenih prava i interesa”.

I to je u pitanju. Javna kritika je opasnost za njihov materijalni interes, isto kao što je izgradnja malih hidroelektrana samo puki profit i interes, bez obzira na veću štetu koju naprave svojim radom.

Sve to zahvaljujući finansijskoj i političkoj moći i institucijama koje daju ogromna prava stranom investitoru, koji i ne zna gdje je, a ni kakva je ta rijeka koju bjesomučno eksploatiše.

SLAPP tužbe nisu novina u svijetu, ali sve više postaju alat za zastrašivanje, kojim se demonstrira finansijska moć u siromašnim državama kao što je Bosna i Hercegovina. Najviše su pogođeni novinari, ekološki aktivisti i borci za ljudska prava. Odnosno, sve one skupine koje se bore za javni interes i koje nemaju takve resurse koji bi im omogućili pravednu borbu.

Sunčica i Sara su poručile da neće odustati. Njihova borba za zaštitu životne sredine se nastavlja. Ostaje nada da ni bh. pravosuđe neće odustati od pravde i da će zaštititi ove odvažne i hrabre djevojke koje nije lako zastrašiti. One su svijetla budućnost ove države.

Kolumne „Zeleni talas", u sklopu serije „Impuls semafor“, objavljujemo u saradnji sa Fondacijom „Fridrih Ebert“ u BiH) 

Autor: Impuls

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU