fbpx

Nova studija pokazuje da je više od polovice svih vrsta drveća u Amazoni globalno ugroženo. No, rezultati studije pokazuju i da se većina ugroženih vrsta može zaštiti u sklopu parkova, rezervata i drugih zaštićenih područja, ako se njima pravilno upravlja.

amazon ilustracija

Područja pokrivena šumama u Amazoni smanjuju se od 1950-ih, ali znanstvenici još uvijek nemaju dovoljno saznanja kako to utječe na populacije pojedinih vrsta.

Istraživački tim je bio sastavljen od 158 znanstvenika iz 21 zemlje, pod vodstvom Hans ter Steegea iz centra Naturalis Biodiversity Center u Nizozemskoj i Nigel Pitmana iz muzeja The Field Museum u Chicagu (SAD).

U novoj studiji usporedile su se karte trenutačnog stanja iskrčenosti šuma s planiranim budućim krčenjem šuma te je obavljena procjena koliko se vrsta drveća već izgubilo i na kojim mjestima. Autori su zaključili da se 36 do 57 posto od procijenjenih 15 000 vrsta drveća u Amazoni mogu kvalificirati kao globalno ugrožene vrste po IUCN-om crvenom popisu ugroženih vrsta.

„Ne govorimo da je sada situacija u Amazoni iznenada postala gora, samo nudimo novu procjenu koliko je vrsta drveća već pogođeno krčenjem šuma te koliko će ih još biti u budućnosti", rekao je Pitman.

Budući da se isti trendovi iskorištavanja šuma u Amazoni primjenjuju duž cijelog tropskog područja, znanstvenici tvrde da se većina od 40 000 tropskih vrsta drveća mogu kvalificirati kao globalno ugrožene vrste.

Srećom, navode autori, postoje zaštićena područja koja sada pokrivaju više od polovice Amazone, koja sadrže velik dio populacija najugroženijih vrsta drveća. „Ovo je dobra vijest o kojoj se dovoljno ne govori", kaže ter Steege te nastavlja: „U posljednjih nekoliko desetljeća države na području Amazone napravile su velike korake u širenju parkova i zaštićenih područja, a naša studija pokazuje da to ima veliku prednost za očuvanje biološke raznolikosti".

Međutim, parkovi i rezervati će samo prevenirati izumiranje ugroženih vrsta jer se područje Amazone suočava i s drugim prijetnjama, poput izgradnje brana, sve većeg broja rudnika, zatim požara i suša uzrokovanih globalnim zatopljenjem. „To je bitka koju ćemo doživjeti za vrijeme našeg životnog vijeka", rekao je koautor studije William Laurance i dodao: „Ili ćemo ustati i zaštititi ove parkove i rezervate od krčenja i drugih prijetnji, ili ćemo gledati kako izumire sve veći broj vrsta drveća".

Autor : Ivan Car

Studija je obljavljena u časopisu Science Advances.

Izvor: esciencenews.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2