fbpx

evropa

Evropski ministri zaštite životne sredine su pozvali da se pri planiranju oporavka od pandemije korona virusa uzmu u obzir pitanja zaštite životne sredine i klime.

Sada je vrijeme za borbu protiv epidemije, ali “trebalo bi da se pripremimo za rakonstrukciju naših ekonomija uvođenjem planova za oporavak, čiji je cilj da se Evropi i njenim građanima omogući i održivi napredak”, prenosi Beta, pozivajući se na portal Climate change news.

“Moramo odoljeti iskušenju kratkoročnih rješenja kao odgovoru na krizu, koja prijeti da na više desetljeća zatvori Evropsku uniju u ekonomiji fosilnih goriva”, upozoravaju ministri.

“Pouka iz Covida-19 je da je neophodno brzo djelovati. Stoga moramo zadržati ambicije da smanjimo rizike i troškove neaktivnosti u oblastima klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti”, pišu oni.

Ministri pozivaju na “zajednički evropski odgovor” u okviru evropskog “Zelenog sporazuma”, koji je najavila Evropska komisija, i traže “povecćanje investicija, posebno u oblastima održive mobilnosti, obnovljivih izvora energije, obnove zgrada, istraživanja i inovacija, obnavljanja biodiverziteta i cirkularne ekonomije”.

“Moramo poslati snažnu političku poruku svijetu i našim građanima da će EU biti primjer i u ovim teškim vremenima i utrti put ka ugljeničnoj neutralnosti i poštovanju Pariskog sporazuma”, pišu ministri.

Tekst su potpisali ministri Austrije, Danske, Italije, Finske, Latvije, Luksemburga, Holandije, Portugala, Španije i Švedske, a naknadno i Francuske.

Devet nevladinih organizacija podržalo je tu inicijativu evropskih ministara.

(Agencije)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Maj 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4