fbpx

parlament BiH

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je utvrdila usaglašenost Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je predložio delegat Denis Bećirović, sa Ustavom i pravnim sistemom BiH, ali članovi komisije nisu podržali principe predloženog zakona.

Predlagač Denis Bećirović je, obraćajući se članovima Komisije, kazao da je cilj ovog prijedloga da riješi jedan od problema s kojima se suočava naša država i naše društvo.

Dodao je da je njegov prijedlog da se pravosnažno presuđenim ratnim zločincima onemogući vršenje važnih javnih funkcija u našoj zemlji.

- Civilizacijska je vrijednost da pravosnažno osuđeni ratni zločinci nisu osobe koje su vrijedne nekog velikog, odnosno nikakvog poštovanja u društvu, pogotovo nisu osobe koje trebaju biti uzor budućim generacijama. Na žalost, mi u BiH imamo situaciju da takve osobe čak obnašaju neke važne izborne, javne funkcije – naveo je Bećirović.

Napomenuo je da se u ovoj godini održavaju i lokalni izbori u BiH, pa je to i razlog više zašto treba jedan ovakav zakon.

Član Ustavnopravne komisije Sredoje Nović je kazao da, ne upuštajući se u meritum prijedloga, smatra da bi o tom pitanju trebalo razgovarati "u paketu" kada se bude radio kompletan Izborni zakon.

- Predlažem da uđemo u proceduru rasprava onda kada bude donosen potpuno novi Izborni zakon, a čini mi se da je on na pragu ovih mjeseci, ili možda nisam ni ja u pravu da će se to vrlo brzo dogoditi - naveo je Nović.

Sličnog je mišljenja bio i član Komisije Lazar Prodanović koji je kazao da je ovaj prijedlog trebalo uputiti interresornoj radnoj grupi.

Dodao je kako misli da bi bilo jako važno dobiti i mišljenje Venecijanske komisiije.

Predlagač zakona Denis Bećirović je kazao da je ovo "urgentan problem koji ne trpi odlaganja".

- Užasna je poruka za BiH da je trenutno stanje da stotine hiljada ljudi u BiH nema pasivno biračko pravo. Mislim na Bošnjake i Hrvate u entitetu RS i na Srbe u Federaciji BiH, a da ne govorimo koliko su uskraćena prava onih koji se izjašnjavaju kao ostali. S druge strane, nekoliko stotina pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca uživaju sva moguća prava, odnosno i aktivno i pasivno bračko pravo – naveo je Bećirović.

Predsjedavajući Komisije Bariša Čolak je kazao da se slaže sa Bećirovićem da ovo rješenje jeste urgentno, ali "urgentno je puno toga".

- Uregentno je promijeniti Izborni zakon i ja se nadam, vjerujem i hoću vjerovati da ćemo mi to napraviti do ovih izbora, jer je previše toga, ne zadnjih godinu-dvije, nego duže, čekalo. Želim vjerovati da ćemo to napraviti vrlo brzo - naveo je Čolak.

Podsjetio je da se u prošlom mandatu probalo ići na tehničke izmjene, a nisu išli na one koje su krucijalne, koje su jako bitne za ovu državu.

- Neću reći da one promjene koje su predlagane nisu bitne. Itekako su bitne, ali imamo nekoliko stvari koje moramo promijeniti u Izbornom zakonu – kazao je Čolak.

Vijesti.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vijesti - Arhiv

Jun 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2