fbpx

U velikom intervjuu koji je dao za američki kulturni časopis LA Review of Books slovenski filozof Slavoj Žižek se osvrnuo i na Hrvatsku, navevši je kao primjer novog mračnog srednjeg vijeka koji prijeti cijeloj Europi. Žižek zamjera Hrvatima sakupljanje potpisa za referendum protiv ćirilice te 'fundamentalistički pokret protiv gej brakova'

Slavoj Žižek

Autor: Gordan Duhaček

Čest zagrebački gost Slavoj Žižek, ujedno filozof svjetskog glasa, poznat je po tome da nema dlake na jeziku te da nikoga ne štedi u svojim analizama i opservacijama. Žižek je tako već u Zagrebu upozoravao kako 'Europi ne treba ustaško kršćanstvo', kakvo je prepoznao da postoji u Hrvatskoj, a sada se kritički izrazio o Lijepoj Našoj i u velikom intervjuu koji je dao za LA Review of Books.

Sa Žižekom je razgovarao poljski intelektualac Slawomir Sierkowski, inače osnivač pokreta istočnoeuropskih liberalnih intelektualaca Krytyka Polityczna, odnosno Politička kritika, a Slovenca je pitao o posljedicama napada na Charlie Hebdo, situaciji u Ukrajini te naravno o stanju kapitalizma. Hrvatska je spomenuta u kontekstu razgovora o Ukrajini, s obzirom na to da je Sierkowski upitao kako Žižek komentira optužbe suvremene ljevice da ukrajinskom politikom dominiraju nacionalisti. 

'Ukrajinska nacionalistička desnica – koja je inače više marginalna od Marine le Pen u Francuskoj ili Farageovog UKIP-a u Britaniji – dio je šire priče koja se danas događa od Balkana do Skandinavije, od SAD-a do Izraela, od Afrike do Indije: prijeti nam novi mračni srednji vijek, u kojemu će eksplodirati etničke i vjerske strasti dok će oslabiti vrijednosti prosvjetiteljstva. Ove strasti su i prije vrebale u mraku, ali ono što je sada drugačije jest njihovo javno izražavanje bez ikakvog stida. Usred 2013. dva su se velika prosvjeda događala u Hrvatskoj, zemlji u dubokoj ekonomskoj krizi, s visokom stopom nezaposlenosti i dubokim osjećajem očaja među stanovništvom: sindikati su se mobilizirali oko prava radnika dok su desničarski nacionalisti započeli protestni pokret protiv korištenja ćiriličnih slova na javnim zgradama u gradovima sa srpskom manjinom. Prva inicijativa je na glavni zagrebački trg dovela nekoliko stotina ljudi dok je druga, ona za potpisivanje zahtjeva za referendum, uspjela mobilizirati stotine tisuća ljudi, isto kao i kada je bila riječ o fundamentalističkom pokretu protiv gej braka. Važno je da prepoznamo tu etičku regresiju kao naličje eksplozije globalnog kapitalizma – u pitanju su dvije strane istog novčića', izjavio je Žižek.

Žižek je dodao kako zbog ukrajinske krize treba ozbiljno shvatiti mogućnost trećeg svjetskog rata te upozorio na to da se ignoriraju ekonomske promjene koje će stvoriti TISA (Trade in Service Agreement), trgovinski sporazum o kojem trenutno pregovaraju 23 članice Svjetske trgovinske organizacije (WT), među kojima je i EU. 

'TISA i slični sporazumi odlični su indikatori toga kako stojimo s demokracijom. Ključne odluke o našoj ekonomiji se pregovaraju i provode u tajnosti te se uspostavljaju koordinate za neograničenu vladavinu kapitala. Na taj se način smanjuje prostor za donošenje odluka demokratski izabranih političara, a politički proces se sve više bavi temama prema kojima je kapitalizam ravnodušan, poput kulturnih ratova', rekao je Žižek.

tpotral

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU