fbpx

Iz arhiva: Plan grada Banjaluke

Iz arhiva: Plan grada Banjaluke

U vremenu kada plan svakog grada, pa i Banjaluke, možete „izguglati“ na internetu ili pronaći na nekom od gradskih trgova, ili na sjedištu turističke organizacije, prije osamdeset i četiri godine izdavanje plana grada u Banja Luci djelovalo kao „komplikovan posao“.

Autor: Impuls

Pojedine publikacije iz toga perioda navode kako je „plan zamišljen i štampan u praktičnom formatu džepnog priručnika u merilu 1;4200...“:

Naš mladi sugrađanin g.Božidar Milovanović, knjigovođa u knjižari g.Zv.Jovića, ostvario je ovih dana jednu davnu statističko-turističku potrebu Banja Luke, zdao u svoj režiji plan grada...Sa puno praktičnog smisla i tek nakon što se je upoznao sličnom statističkom literaturom naprednijih gradova koji već odavno posjeduju sve planove, vodiče itd... plan zamišljen i štampan u praktičnom formatu džepnog priručnika u merilu 1:4200...“: Ovo su objavile „Vrbaske novine“, 24. VI 1936 godine, a na što nas je svojevremeno podsjetio i banjalučki novinar i publicista Aleksander Aco Ravlić knjizi „Banja Luka razdoblja i stoljeća“.

Aleksander Aco Ravlić 1

Inače, Aleksander Aco Ravlić duži niz godina radio je kao novinar i rukovodilac dopisništva „Vjesnika“ iz Banjaluke, pisao je i za druga brojna izdanja ove medijske kuće. Hroničar Banja Luke, počeo se baviti publicistikom pedesetih godina prošlog vijeka, i predano je istraživao banjalučku prošlost.

Objavio je knjige i monografije - 35 godina Borca (1961), 100 potresnih dana Banja Luke (1970), Pola stoljeća Borca (1976)Banja Luka – razdoblja i stoljeća (1979), Banja Luka – napori i radosti (1985), Drugo stoljeće hotela “Bosna” (1986), “Jelšingrad 50" (1937-1987), Banja Luka grad – Town of Banja Luka (1990. i 1992.), Banjalučka Ferhadija – ljepotica koju su ubili (1996), Banjalučki povijesni listići I (2001), Banjalučki povijesni listići II (2003).

Osim svakodnevnog posla pisanja i istraživanja banjalučke prošlosti, Ravlić se bavio i fotografijom: u publikacijama koje je objavio, kao i u publikacijama drugih autora, objavio više stotina svojih crno-bijelih i kolor fotografija. Njegov kolor-snimak “Karneval na Vrbasu", napravljen pod zidinama Kastela na Vrbasu, odabran je za prvi turistički plakat Banja Luke, koji se pojavio u julu 1979 godine.

BL 01

 

Aleksander Aco Ravlić

M.V.

Fotografije:arhiva