fbpx

Iz arhiva: Čamcima u Jajce

Iz arhiva: Čamcima u Jajce

Banjalučani Josip Mažar, Drago Mažar, Tomaš Perović,Drago Slunjski, Nazim Džabić i Suljo Halalkić, svojevremeno sa čamcima „Rat“ i „Mir“ zaputili su se uzvodno Vrbasom do Jajca.

Autor: Impuls

O ovom podvigu pisani trag u banjalučkom „Glasu“ (avgust 1975) ostavio je njihov prijatelj Mujo Kušmić. Cilj ovog puta, naveo je Kušmić, bio je „odmjeravanje snaga i ispitivanje izdržljivosti u savlađivanju brzog Vrbasa i njegovih poznatih bukova“. A evo šta je još zapisao Kušmić: “Sa ovom grupom krenuo sam i ja, da bih se, po potrebi biciklom vraćao u Banjaluku zbog nabavki hljeba i drugih sitnica. Njihova vožnja uzvodno do Jajca, s povremenim zastojima, trajala je oko pet-šest dana...Po dolasku u Crnu rijeku ,naveče (kod tunela na putu za Mrkonjić) uz odsjaj vatre, miris pržene ribe, uz pjesmu i tihu pratnju gitare, završio sam ovaj divni i po mnogo čemu nezaboravni put...“

Mujo Kušmić učesnik je NOR-a, nosilac Partizanske spomenice 1941 godine. Drago Slunjski, Suljo Halalkić, Tomaš Perović, Nazim Džabić, istaknuti učesnici antifaštičke i narodnooslobodilačlke borbe iz Banja Luke. Josip Mažar-Šoša i Drago Mažar proglašeni za narodne heroje.

arhiva1č

M.V.