fbpx

Rekordno zagađenje zraka poslije festivala svjetla u Indiji

Indija svjetlost mmn

Stanovnici New Delhija su se jutros, dan nakon Diwalija, hinduističkog festivala svjetla, probudili pod “pokrivačem” toksičnog smoga, udahnuvši najopasniji zrak u ovoj godini.

Građani New Delhija, koji ima najgori kvalitet zraka od svih svjetskih prijestolnica, ni ove godine se tokom proslave festivala svjetla nisu pridržavali zabrane ispaljivanja vatrometa i petardi, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Indeks kvaliteta zraka (AQI) u tom gradu porastao je na 451 na skali od 500, što je maksimum zabilježen ove godine i ukazuje na “ozbiljna” stanja koja može izazvati kod zdravih ljudi, a posebno kod onih sa već postojećim bolestima, prema uputstvima saveznog odbora za kontrolu zagađenja.

AQI meri koncentraciju otrovnih čestica PM2,5 u kubnom metru zraka.

Više od milion žrtava godišnje
U Delhiju, gradu sa skoro 20 miliona ljudi, očitavanje PM2,5 je danas u prosjeku iznosilo 706 mikrograma, dok Svjetska zdravstvena organizacija smatra da nije sigurno sve što je iznad godišnjeg prosjeka od pet mikrograma.

PM2,5 u zraku može izazvati kardiovaskularne i respiratorne bolesti kao što je rak pluća, navodi Reuters, i dodaje da u Indiji toksični zrak ubije više od milion ljudi godišnje.

“Činilo se da zabrana petardi nije bila uspješna u Delhiju, što je dovelo do opasnih nivoa zagađenja pored postojećih višegodišnjih izvora”, izjavio je Sunil Dahija, analitičar Centra za istraživanje energije i čistog zraka (CREA).

Svake godine vlada ili Vrhovni sud Indije zabranjuju petarde, ali izgleda da se zabrane rijetko primjenjuju.

Da stvar bude još gora, Diwali pada u vrijeme kada farmeri u susjednim državama Penjab i Harijana u Delhiju spaljuju strnjiku preostalu nakon žetve kako bi pripremili svoja polja za sljedeću žetvu.

Agencije