fbpx

Mirjana Tešanović: Revizorski izvještaj i policija u Narodnoj skupštini

Na jučerašnju sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske policija nije dozvolila ulazak opozicionim poslanicima. Skupštinska većina predvođena SNSD nastavila je zasjedanje. Povod, revizorski izvještaj o stanju budžeta. Poruka građanima jasna, policija u najvišem zakonodavnom organu Republike Srpske, kraj i ovog privida demokratije koji smo imali i otvoren početak diktature Milorada Dodika.

8milorad dodik

Autor: Impuls

Kada je objavljen revizorski izvještaj kojim je utvrđeno da je Vlada RS uzimala kredite u ime fondova i javnih institucija, bez njihovog znanja, te da je stvarni deficit u budžetu RS 175 milona KM, a ne 45 kako je prikazano, predsjednik RS Milorad Dodik zatražio je od glavnog revizora službe za reviziju Duška Šnjegote da podnese ostavku ili će biti smijenjen. Dodik je tada izjavio kako je revizorski izvještaj o stanju budžeta tendenciozan i da Republika Srpska ima prihode u plusu od 40 miliona KM.

Glavni revizor Šnjegota odlučio se na ostavku nakon što je, prema nezvaničnim informacijama, bio na "saslušanju" u Palati predsjednika RS. Potom je konsolidovani izvještaj o budžetu skinut sa dnevnog reda jučerašnje sjednice Narodne skupštine. Šnjegotinu ostavku prihvatili su poslanici vladajuće koalicije u nastavku zasjedanja skupštine na koje je pristup opozicionim poslanicima, koji su tražili da se revizorski izvještaj stavi na dnevi red, zabranila policija.

SNSD je za jučerašnja dešavanja u skupštini, koja smatraju rušenjem parlamentarne demokratije i Republike Srpske, optužio dio političkog Sarajeva, ekipu Džordža Soroša i njegovog referenta Brajana Hojt Lija, dobro poznatu ambasadu u Sarajevu i Savez za promjene.

Zašto je ovaj izvještaj tako važan i da li je mogao "proći" u javnost a da to niko nije znao?

Naredne godine su izbori koji će biti dosta teški za vladajući SNSD i Milorada Dodika. Obzirom da je već "potrošio" dva uzastopna mandata na poziciji predsjednika RS, Dodik se ne može više kandidovati za tu funkciju sa koje je suvereno vladao ovim entitetom. Ostaje mu jako malo prostora za manevar. Kandidatura za Predstavnički dom Parlamentare skupštine BiH ili člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda za Dodika nisu zanimljive jer mu ne daju mogućnost apsolutne kontrole Republike Srpske. Ostaje mu samo jedan izbor, da ponovo bude premijer RS. Nakon što bi proveo jedan mandat na ovoj poziciji, Dodik bi mogao ponovo da se kandididuje za predsjednika RS što bi značilo da bi se na vlasti moga zadržati još naredna tri mandata, odnosno 12 godina. Ovu "rokadu" već je patentirao Putin sa Medvedevim, pa zašto ne bi i Dodik. Premijerska funkcija za Dodika bi značila i preuzimanje katastrofalne situacije u RS i očitih nezakonitosti koje je činila Vlada na čelu sa Željkom Cvijanović.

Zbog toga je neko trebao javnost da obavijesti kakva je stvarna situacija pa je to učino glavni revizor i tako je počela ova dobro smišljena predstava. Izvještaj je tendenciozan, a glavni revizor treba da da ostavku ili će biti smijenjen, poručio je Dodik. Kakva je razlika kada će glavni revizor u oba slučaja ostati bez svoje pozicije? Ogromna. Prhvatanjem ponuđene ostavke Duško Šnjegota nije stao iza svog izvještaja čime je isti doveo u pitanje i potpuno obesmislio Glavnu službu za reviziju, a što je vladajućoj koaliciji omogućilo da izvještaj ne stavi na dnevni red. Time je Dodik pokazao svoju moć i "iznudio" reakciju opozicije koja je jučer eskalirala dovođenjem policije u skupštinu, što je do sada najveći udar na ustavni poredak i demokratiju u Republici Srpskoj. Dodik je ovim potezom demonstrirao silu, jer ako može na narodne poslanike koji imaju imunitet, može policijom na bilo koga.

Sa druge strane revizorski izvještaj je "izašao" u javnost i sa njim se može dalje manipulisati prema potrebama, čak  i do te mjere da je ova vlada prevarila i samog Dodika koji će bez razmišljanja žrtvovati Željku Cvijanović, ako baš bude nužda.

No, da nužda baš ne bude Dodik se već pobrinuo odlaganjem referenduma za nezavisnost Republike Srpske i prošlogodišnjim pojavljivanjem u Tužilaštvu BiH ispunivši tako dva ključna zahtjeva koja je od njega tražio prije nego je stavljen na "crnu listu" SAD izaslanik Stejt departmenta, onaj isti Brajan Hojt Li kojeg je jučer optužio da je jedan od odgovornih za rušenje parlamentarne demokratije i Republike Srpske. Iako je Američka ambasada reagovala na jučerašnje optužbe neće mu puno zamjeriti jer ni američki političari nisu "gadljivi" na političke igre, a i svejedno im je šta Dodik "lupeta" sve dok čini ono što se od njega traži.

Iako Dodik "priziva" makedonski scenarij, svi, pa i on, znaju da od toga nema ništa. Daleko vjerovatniji je onaj scenarij u kojem će Dodik ostati na vlasti i na narednim izborima. Ovaj mafijaško fašističko diktatorski režim potpuno je urušio sve institucije Republike Srpske, a opozicija, i tu su iz SNSD u pravu, nema podršku javnosti koja je to pokazala izostankom reakcija na ono što se dešavalo na jučerašnjoj sjednici Narodne skupštine.

Budžetski korisnici, koji bi bili napozvaniji da se pobune, prećutno pristaju biti saučesnici u kriminalnim radnjama Vlade RS, ali ne samo oni i svi ostali, ta tiha većina nekako se nada da će Milorad Dodik da nađe neko rješenje, ćuti i "netalasa".  A on će se potruditi pa ako ne bude kredita, ima šta da se proda, elektroprivreda, šume, putevi… Lijepo je to premijerka Željak Cvijanović jučer recitovala, elektroprivreda pet miliona dobit, autoputevi 8 miliona, šume 4 miliona… kupi se socijalni mir, oni se ugrade, a ko se buni ima policija. Dobro došli u "Dodikovu Srpsku"!