fbpx

Na konferenciji za novinare održanoj danas u hotelu Bosna predstavnici Friends of the Earth Europe - najveće mreže za zaštitu životne sredine u Evropi, Centra za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina i Zelene akcije/ Friends of the Earth Croatia pozvali su Vladu Republike Srpske da zaštiti Nacionalni park Sutjeska, jedinstveni biser evropskih predela koji je pod pretnjom izgradnje hidroelektrana.

IMG 1685

Mirjana Tešanović

Nataša Crnković, Centar za životnu sredinu/ Friends of the Earth Bosnia and Herzegovina: “Hidroelektrane u Nacionalnom parku Sutjeska su trenutno zaustavljene. Bez obzira na sve, mi nastavljamo borbu dok ne budemo sigurni da će koncesije biti trajno poništene. Juče smo po drugi put dostavili građansku inicijativu Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovom konferencijom za novinare želimo ojačati našu bitku i pokazati da imamo veliku podršku naših evropskih partnera. Verujemo da ćemo zajedničkim znanjem, iskustvom i voljom da zaštitimo prirodu uspeti da utičemo na javne politike, pojedince, kao i smer u koji idu zemlje kao Bosna i Hercegovina; zemlje bogate prirodom koje svoj razvoj baziraju na neodrživom korištenju prirodnih resursa.”

"Mislim da smo stvorili jak pritisak, zajedno sa javnosti putem potpisivanja peticije i stvarno smo digli ovo pitanje na takav nivo da bi ignorisanje presude Okružnog suda u Banjaluci bilo neprimjereno i neočekivano od strane Vlade u ovom slučaju. Znamo da se neke odluke sudova čak nepoštuju, ali ono što je pozitivno i ohrabrujuće nakon tih presuda su zaključci koje je donijela Vlada, tj. resorno Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, kojim obustavljaju čitav postupak izdavanja daljih dozvola dok se ne usvoji Prostorni plan područja posebne namjene za Nacionalni park Sutjeska. Znači to da se dalji postupak dodjele dozvola neće nastaviti dok se ne usvoji prostorni plan koji je dva puta na našu inicijativu povučen sa dnevnog reda Narodne skupštine i smatramo da se neće uskoro staviti na dnevni red. Ono što se praktično pravno dešava je čekanje, obzirom da je sud donio presude. Mi, sa druge strane ne čekamo, i nastavljamo sa svojim aktivnostima da bi smo pokazali pravi značaj samog Nacionalnog parka i rijeka, te koristimo druga pravna sredstva na međunarodnoj osnovi a to je upućivanje žalbe prema Bernskoj konvenciji, Međunarodnoj konvenciji koju je Bosna i Hercegovina dužna da poštuje jer je kao država ratifikovala i to je poseban vid međunarodne obaveze. Bernska konvencija između ostalog štiti vrste koje su od međunarodnog značaja a u Nacionalnom parku Sutjeska postoje takve vrste.", izjavila je za Impulsportal Nataša Crnković, Predsjedica Centar za životnu sredinu

Bertrand Sansonnens, Pro Natura / Friends of the Earth Switzerland, kaže “Sutjeska je predio neopisive važnosti koji je ujedino i dom vrstama od evropskog i globalnog značaja. Srećni smo što imamo priliku da provedemo vreme u ovom nacionalnom parku narednih nekoliko dana i još bolje upoznamo vrednosti istog. Pro Natura podržava Centar za životnu sredinu u nastojanju da se dobije jasna naučno slika parka i pridružuje mu se u svim bitkama za očuvanje prirode. Dugoročno, održivi razvoj ne sme biti na uštrb prirodnog nasleđa koje pripada svima nama.

Jagoda Munić, Zelena akcija/ Friends of the Earth Croatia, je izjavila “Balkanske reke su jedinstveni i nezamenljivi ekosistemi pod konstantnim pritiskom izgradnje hidro centrala. Kod slučajeva u Hrvatskoj smo videli kako su ovi projekti često vezani sa korupcijom i nefer raspodelom resursa što kao posledicu ima negativan uticaj na lokalne zajednice. Za sve nas na Balkanu, reke predstavljaju zajedničko dobro koje nas ujedinjuje i koje trebamo štititi zajedničkim snagama.”

Jagoda Munić iz Zelene akcije, osvrnula se na akciju na kojoj su radili skoro četiri godine a koja je vezana za Omblu kod Dubrovnika, što je vrlo interesantno i za Bosnu i Hercegovinu jer je to prekogranični utjecaj, odnosno sustav rijeke Trebišnjice. "Studija je bila stara pa smo tražili da se radi nova" rekla je Munić, te objasnila kako se problem rješavao pritiskom na investitore i uz podršku evropskih organizacija. "Tako sa našim partnerima vršimo pritisak na investitore da se povuku iz loših i štetnih projekata i to sve više daje rezultate. U Hrvatskoj se Zakon o zaštiti prirode višestruko mijenjao ali se nije mijenjao ovaj dio šta se smije a šta ne u nacionalnim parkovima pa su izričito dozvoljene edukativne djelatnosti, znanstvena istraživanja, naravno uz dozvole i turizam. Druge, industrijske djelatnosti nisu dozvoljene. To je i međunarodna kategorizacija parkova. U tom smislu Sutjeska bi mogla izgubiti međunarodni status Nacionalnog parka ukoliko bi se gradile takve hidroelektrane i zato vjerujem da je vaša Vlada i krenula u ovaj proces da to proglasi javnim interesom, pokušavajući na taj način izbjeći kršenje zakona. Međutim, kada je u pitanju proglašavanje javnog interesa i u vašem zakonodavstvu postoje mehanizmi koji to regulišu i sigurno vaša Vlada ne bi postupila ovako da ne znaju da krše zakone." izjavila je za Impulsportal Jagoda Munić.

Adrian Bebb, Friends of the Earth Europe, kaže “Građani u Europskoj uniji snažno podržavaju aktivnosti na zaštiti prirode. Naši zakoni daju nivo zaštite koji omogućuje da se ključna važna mjesta zaštite za ljude da bi doživjeli i uživali u prirodi. Vrlo je bitno da to pravo na prirodu takođe bude dozvoljeno i u Bosni i Hercegovini.”

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2