fbpx

1994. godine oružani sukob u Ruandi proširio se na Kongo te je tada više od milijun civila napustilo zemlju i skrasilo se u prepune kampove na rubu nacionalnog parka Virunga. Ovi sukobi i dan danas ugrožavaju najstariji nacionalni park u Africi koji u svojih 8 tisuća četvornih kilometara sadrži snijegom pokrivene planinske vrhove, vulkane, savane, močvare i tropske šume.

MediaThumbnailHandlerkongo

Utočište biološke raznolikosti, ovaj nacionalni park je dio UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a nalazi se na jednom od najnestabilnijih područja na planetu. Većina ljudi koji obitavaju u okolici prisiljeni su na život u ekstremnom siromaštvu, a ova situacija postala je plodno tlo za oružane milicije koje silom žele iskoristiti prirodne resurse koje obuhvaća Nacionalni park Virunga.

Djelatnici parka hrabro se trude zaštititi nevjerojatnu biološku raznolikost u Virungi, no teritorij je rastrgan ratovima i raznoraznim interesima, zbog čega je od 1996. godine ubijeno čak 152 čuvara parka, a nebrojene zaštićene vrste pod opasnošću su od istrebljenja.

Daljnji element nestabilnosti predstavlja naftna industrija, koja putem sivih metoda pokušava izvući resurse iz parka. Tako je u 2010. godini Soco International iz Londona dobio dopuštenje za testiranje gotovo polovice parka zbog mogućih nalazišta nafte. No, zbog ustanka udruga za zaštitu okoliša te javnosti za sada je blokiran svaki pokušaj bušenja nafte.

Emmanuel de Merode, trenutni ravnatelj nacionalnog parka, postao je simbolom zaštite okoliša u ovoj regiji rastrganoj ratom te je pokrenuo ambiciozan projekt za proizvodnju hidroenergije iz rijeka koje prolaze Virungom. Projekt bi trebao otvoriti oko 60 tisuća radnih mjesta te opskrbljivati energijom gotovo četvrtinu kućanstava koja obitavaju u regiji te možda napokon na mala vrata donijeti mir ovoj nestabilnoj regiji.

croenergo

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2