fbpx

Poljske vlasti dale su zeleno svetlo za seču velikih razmera u poslednjoj evropskoj prašumi - Bjalovješkoj šumi, uprkos protestima organizacija za zaštitu čovekove okoline i EU. Za poljske vlasti ta seča je "zaštitna" mera dok je za grupe koje se bore za očuvanje prirodne sredine to "čisto i jednostavno" uništavanje. Drvoseče su već ušle u florom i faunom bogatu Bjalovješku šumu koju turisti rado posećuju zbog toga što u njoj živi četvrtina svetske populacije bizona. Bjalovješka šuma je pod zaštitom Uneska.

bizonevropski free

Uz dozvolu poljskih vlasti, koje strahuju od širenja insekata drvnih štetočina iz reda potkornjaka, stabla sa više desetina hiljada hektara iz Bjalovješke šume, na granici Poljske i Belorusije, mogla bi da završe kao trupci.

Advokati ekološke organizacije KlajentErt (ClientEarth) i grupe od šest nevladinih organizacije podneli su tužbu protiv poljske države zbog planirane seče. Oglasila se i Evropska komisija koja je izrazila zabrinutost.

Međutim, poljsko ministarstvo za prirodnu sredinu poslalo je 23. maja u Brisel predstavnike da podrobno objasne razlog zbog kojeg se vlada odlučila za seču drveća u prašumi. Poljski predstavnici pozvali su tom prilikom "ceo svet" da dođe u Bjalovješku šumu kako bi razumeli zašto se sprovodi operacija obaranja stabala.

Kako je preneo Žurnal de l’anvironman (Journal de l’environnement), drvoseče su ušle u Bjalovješku šumu već sutradan (24. maja).

Evropski bizoni

Bjalovješka šuma je drevna šuma sastavljena od nekih od najstarijih četinara i listopadnog drveća u Evropi. Prostire se na 141.885 hektara i Unesko je Bjalovješku šumu proglasio svetskom prirodnom baštinom i rezervatom biosfere.

Ta šuma ima bogatu faunu sa 59 vrsta sisara, više od 250 vrsta ptica, 13 vrsta vodozemaca, sedam reptila i više od 12.000 beskičmenjaka.

U Bjalovješkoj šumi živi i oko 900 bizona ili četvrtina svetske populacije.

Takođe u toj šumi ima puno "mrtvih" stabala, koja stoje ili su pala, i ona su stanište velikog broja vrsta gljiva i životinja koje se hrane drvetom.

Prema poljskim zvaničnicima, vlasti su primorane da rasčiste veliki deo šume zbog invazije štetočina a s ciljem "javnog zdravlja i bezbednosti".

"Ministar za zaštitu prirodne sredine ne razume da je taj insekt uvek postojao i da je šuma uspešno preživljavala u prošlosti", kazao je jedan aktivista Grinpisa (Greenpeace), organizacije koja se, kao i Svetski fond za zaštitu prirode (WWF), bori za zaštitu drveća u Bjalovješkoj šumi.

Bjalovješka šuma je inače veoma popularna među turistima koji uglavnom dolaze da se dive bizonima.

Delegacija Uneska boraviće u Poljskoj od 4. do 8. juna kako bi preispitala situaciju.

Izvor: EurActiv.com 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Februar 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5