fbpx

Jeste li se ikad zapitali što jedan javni urbani prostor namijenjen odmoru i rekreaciji građana (djece i odraslih) može odnosno mora sadržavati?

016park

Vanja Radovanović

010park

Ako pogledamo naše parkove i druge slične površine, čini se da je dovoljno postaviti nekoliko , par sprava za dječju razonodu i to je to. Glavno da je zeleno i da se ima negdje sjesti, čemu komplicirati stvari.

024park

015park

No, boravak u parku može biti i drugačiji – pogledajmo jedan “obični” park u Budimpešti. U kvartu Terezvaros (recimo, sličnome našem Medveščaku ili Črnomercu) nalazi se trg s parkom Hunyadi ter.

035park

043park

052park

Nije to neki spektakularni park – srednje je veličine, malko odmaknut od glavnih prometnica tog dijela grada – možda bismo ga mogli usporediti s nekim zagrebačkim trgovima. Na primjer, s Trgom Petra Krešimira IV ili ne tako davno uređenim Svačićevim trgom ili pak parkom u Naselju Prve hrvatske štedionice u Zorkovačkoj ulici na Trešnjevci.

071park

081park

091park

Prošećimo se njime putem fotografija – na prvi pogled, izgleda zaista obično, no ono što je u njemu najzanimljivije je bogatstvo njegovih sadržaja: mnoštvo  (za više od 200 posjetilaca), sportsko igralište (za mali nogomet i košarku),dječje igralište (uključujući i pješčanik), street workout sprave, parkiralište za bicikle, pitka voda, wc, slastičarnica, mali muzički paviljon, fontana.

0111park

0121park

Park je preuređen 2012. godine i može se reći da on sadaposjeduje praktički sve što bi jedan “park koji drži do sebe” morao imati. Iako su od preuređenja prošle tri godine, park još uvijek izgleda vrlo uredno i svježe i sva je oprema na mjestu i upotrebljiva.

061park

A kako je kod nas? Čime se mogu pohvaliti na početku spomenuti zagrebački parkovi?

Na žalost, u ovakvoj se usporedbi naši parkovi mogu pokriti preko glave. Na žalost, kod nas je teško naći čak i nešto tako obično i svima potrebno kao što je pitka voda. Posjetioci parkova se snalaze na kojekakve načine – u parku u Zorkovačkoj djeca  vodu iz fontane “Zodijak”, na Svačićevom trgu se pije voda u WC-u, a ruke peru ispod mlaza dječačića koji piški. Svačićev trg posjeduje WC (dječje veličine), dok ga ostali nemaju.

0141park

Parkirališta za bicikle nema niti jedan od spomenutih zagrebačkih parkova. Muzički paviljon možda i nije tako potreban baš svakome parku, kao što nije i paviljon sa slastičarnicom, iako bi i takav oblik parkovne “opreme”, prikladno uklopljen i uređen, mogao biti dobrodošao. 

0131park

0151park

Situacija je još lošija ako se otputimo u neki od parkova izvan gradskoga centra – recimo, u Park Mladenaca, park na Kažotićevu trgu, park u Kapucinskoj u Donjoj Dubravi – niti jedan od njih nema ništa osim  i dječjih sprava za igru, nema čak ni pitku vodu. Vjerujem da bi bar pristup pitkoj vodi morao biti osiguran u svakome iole značajnijem parku. Nadam se da ćemo i to jednog dočekati!

017park

Pogledaj.to

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1