fbpx

polarni medvjedi epa

Polarne medvjede pogađa globalno zatopljenje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom. Rusija ih je proglasila ugroženom vrstom. Lov na medvjede je zabranjen, a državna agencija za zaštitu okoliša odbila je izdati dozvole da ih se ustrijeli.

Zabačena ruska regija proglasila je vanredno stanje zbog invazije desetaka polarnih medvjeda na naseljena mjesta, objavili su lokalni zvaničnici.

Vlasti na otočju Nova zemlja, domu nekoliko hiljada ljudi, kažu da je zabilježeno nekoliko slučajeva u kojima su medvjedi napali ljude i ušli u kuće i javne zgrade, prenose britanski mediji.

Polarne medvjede pogađa globalno zatopljenje i sve su više prisiljeni dolaziti na kopno u potrazi za hranom.

Rusija ih je proglasila ugroženom vrstom. Lov na medvjede je zabranjen, a državna agencija za zaštitu okoliša odbila je izdati dozvole da ih se ustrijeli.

Medvjedi se ne boje policijskih patrola i sirena kojima ih tjeraju, što znači da je potrebno poduzeti radikalnije mjere, kažu zvaničnici.

Roditelji ne žele slati djecu u školu i vrtić

Ako ostale mjere ne urode plodom, jedini odgovor mogao bi biti kontrolisani odstrel, upozoravaju.

U glavnom otočnom mjestu Belušja Guba opažena su 52 medvjeda, a između šest i deset tu stalno boravi.

"Na Novoj zemlji sam od 1983. Nikada nije bilo ovako masovne invazije polarnih medvjeda", rekao je lokalni načelnik Viganša Musin.

Njegov zamjenik kaže da je život stanovnika postao neizdrživ.

"Ljudi su uplašeni, boje se izaći iz kuća i obavljati svakodnevne poslove, roditelji ne žele slati djecu u školu i vrtić", rekao je Aleksander Minajev.

Zbog otapanja arktičkog leda uslijed klimatskih promjena, polarni medvjedi mijenjaju svoje lovne navike i sve više vremena provode na kopnu tražeći hranu, što dovodi do potencijalog sukoba s ljudima.

Izvor: Agencije

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Novembar 2020
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6