fbpx

3 24

Nova upozoravajuća studija tvrdi da će globalno zagrijavanje imati razorne posljedice po Zemlju – sve veći broj razornih vulkanskih erupcija.

Analiza topljenja glečera kroz istoriju pokazuje tendenciju porasta broja vulkanskih erupcija, uporedo sa smanjenjem veličine glacijalnih površina.

Izvještaj, objavljen u časopisu “Geology”, fokusiran je na vulkansku aktivnosti na Islandu nekoliko milenijuma unazad, tokom perioda kada se klima hladila. Analiza je otkrila da je tada broj erupcija opadao, dok se površina leda povećavala.

Naučnici vjeruju da težina glečera povećava pritisak na zemljinu površinu, diže nivo mora i smanjuje površine za prostiranje lave koja izlazi. Ali kako se led topi, pritisak se smanjuje i izbacuje magmu na površinu kroz vulkanska grotla.

“To može da utiče na tok magme i na praznine i pukotine kojima ona izlazi na površinu, kao i na to koliku količinu magme je Zemljina kora u stanju da zadržava”, kaže autor studije Grim Svindls.

“Kada glečeri nestanu, pritisak na površinu se povećava i magma se mnogo lakše širi ka površini i tako eruptira”, kaže Svindls, koji izražava bojazan da će globalno zagrijavanje dovesti do sličnih efekata u narednih nekoliko stotina godina.

“Mislim da možemo da predvidimo da ćemo, vjerovatno, viđati mnogo više vulkanske aktivnosti u područjima svijeta u kojima dolazi do interakcije glačara i vulkana”, zaključuje on.

(NN/b92.net)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Septembar 2022
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2