fbpx

litops

Litops (lat. Lithops – kameni cvijet, živa stijena) je biljka koja potiče iz Afrike i izgledom podsjeća na kamen. Ova neobična biljka ima odličnu sposobnost mimikrije, odnosno prilagođavanja svog izgleda sredini u kojoj rastu (kamena afrička sredina), da bi smanjila ugroženost i povećala šanse za opstanak.

Litops je biljka koja ima par prekopljenih listova koji nabubre toliko da izgledaju kao okrugli kamenčići. U periodu cvjetanja ovi listovi se otvore da izađe pupoljak, koji je bijele ili žute boje. Boja listova i pjege koje se nalaze na njima gotovo savršeno oponašaju okolinu u kojoj rastu, pa je neiskusnom oku teško da primjeti razliku između cvijeta i običnog kamena. Postoji negdje oko 35 poznatih vrsta ove biljke. Litops ima neobične boje i šare, pa svaki prostor upotpunjuju na jedan sasvim novi način.

www.brckodanas.com litops02

Uzgajati ovu biljku u zatvorenom prostoru nije jednostavno, ali ako zaista želite da je imate, dobro se informišite o uslovima u kojima može opstati. Litops traži mnogo svjetlosti i prozračan prostor, najbolje balkon ili dvorište tokom ljeta. Zimu će lako prebroditi na temperaturi od 10°C do 15°C, ali u zatvorenom prostoru pored prozora, jer svjetlosti ne smije da mu nedostaje ni tokom zimskog perioda.

litops1

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU