fbpx

5c93a1a5 54d0 4c5a bf92 545f0a0a0a64 sume 2 previewOrg

Jablaničanin Denis Avdić osvojio je zlatnu medalju na likovnom natjecanju u Japanu u konkurenciji rekordna 12.984 rada iz 88 zemalja.

Tema rada bila je 'Planeta Zemlja kakvu volim', a 14-ogodišnji Denis je na radu predstavio pojedine dijelove naše planete, od Sjevernog pola, preko Stjenovitih planina i Fudžijame, Amazona, Madagaskara, Egipta, Kanade i mnogih drugih, pa sve do vodopada u Jajcu i padina Čvrsnice s našim endemskim cvijećem, piše Mreža Mira.

Denis je zamislio planetu koja ne trpi posljedice globalnog zagrijavanja i sječe šuma. Želio je prikazati barem pojedine dijelove naše planete u svoj njihovoj ljepoti i skrenuti pažnju na činjenicu da moramo čuvati to što imamo. Natjecanje je održano u Tokiju, 20. po redu, u organizaciji japanske organizacije JQA (Japan Quality Assurance Organisation) i International Certification Organisation Network (IQ Net) uz podršku UNICEFA Tokyo.


Cilj natjecanja je da se utječe na svijest djece i mladih o značaju očuvanja prirode i životne okoline. Predsjedavajući član žirija, profesor Kinutani Koji, akademski slikar i profesor na Umjetničkoj akademiji u Tokiju, izjavio je da bi životni vijek planete Zemlje bio znatno duži ukoliko bi se širom svijeta čuli glasovi i poruke koje su poslane na ovom natjecanju, a radovi će biti predstavljeni na brojnim izložbama.

Screenshot 170

Denis Avdić

Organizatori su također istaknuli značaj takmičenja ne samo zbog njegove edukativne prirode, jer je očuvanje životne sredine jedan od najvećih izazova u budućnosti, nego i zbog toga što nas podsjeća na naše odgovornosti od kojih zavisi budućnost naše djece.

Screenshot 172

 

Nagrađeni rad

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU