fbpx

6mostg

Nevjerovatan inženjerski poduhvat odvija se trenutno na Krimu gdje se brodovima prenose 5 500 tona teški dijelovi novog mosta koji će povezivati poluostrva Kerč i Taman.

Komplikovan poduhvat prenošenja dijelova mosta do svoje destinacije počeo je rano ujutru u srijedu, a na svoju destinaciju stići će u utorak.

Ruske vlasti su trenutno obustavile brodski saobraćaj na ovom dijelu Crnog mora budući da je instalacija Krimskog mosta (trajanje od 72 sata) trenutno najveći prioritet. Dijelovi dugi 45 metara biće podignuti 35 metara iznad vode kada će stručnjaci započeti njihovu instalaciju.

https://www.youtube.com/watch?v=3duobQbQ5D4

Dijelove će podizati 12 najmoćnijih dizalica koje mogu da podnesu 650 tona. U to vrijeme će na mostu inženjeri osigurati sve i polako vršiti prenos kako bi osigurali da se luk, odnosno konstrukcija ne zatrese. 

https://www.youtube.com/watch?v=dAFpDPUSZaw

Krimski most će biti dugačak 19 kilometara što će ga činiti najdužim u Evropi. Autoput od četiri trake i dve za voz imaće kapacitet da prime 40 000 vozila i desetine vozova dnevno tako povezujući poluostrva Kerč i Taman. Most će saobraćaj biti otvoren krajem 2018. godine, a u punom kapacitetu služiće tek od 2019. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=fjTdZmFNUxE

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU