fbpx

U svakoj priči postoji i druga strana slike, tamna strana i likovi koji su se kroz istoriju proslavili kao heroji ili zloglasni, okrutni gusari.

118

Svjetski okeani, mora, zaljevi, otoci, poluotoci, rukavci, jezera, delte, rijeke, potoci. Sinje more, pogled na pučinu, sunce kako se bljeska, lagani talasići, strašne bure, razapeta jedra.....hiljadu i jedna asocijacija.....a u svakoj priči postoji i druga strana slike, tamna strana i likovi koji su se kroz istoriju proslavili kao heroji ili zloglasni, okrutni gusari. Svaki dijelić ovog plavog prostranstva je imao svoga vladara ali najpoznatiji su bili baš ovi...

William Kid 1645-1701 Škotska
Kapetan Kid, ugledni Škotlanđanin koji je živjeo u New Yorku. Svoju karijeru na moru je započeo kao lovac na pirate. Igrom sudbine promjenio je tabore i lojalnost onoga dana kad ga je njegova posada proglasila Piratskim kapetanom. Svaki njegov napad na druge brodove je doslovno pretvoren u legendu ali zna se da mu je kraj došao kad je napao brod Istočno Indijske Kompanije natovaren nečuvenim blagom. Nakon toga, ucjena na njegovu glavu je bila nevjerovatna. Kapetan Kid zakopao je svoj plijen na ostrvu Gardiners u nadi da će ga moći iskoristiti kao sredstvo razmjene za svoj život. Uhapšen je u Bostonu, zajedno sa svojom suprugom i poslan u Englesku na suđenje. Osuđen je na smrt vješanjem. Konopac kojim su ga vješali pukao je dva puta. Treći put su ga konačno objesili, zatim mu tijelo posuli katranom i ostavili tako da visi na lancima pored rijeke Temze, tako da svi mogu da ga vide.

Edward Teach “Crnobradi” 1680-1718 Engleska
Iako je bilo mnogo boljih pirata od “Crnobradog”, u svoje vrijeme je bio najstrašniji i najozloglašeniji. Komandovao je flotom od 4 broda i oko 300 gusara. Legenda kaže da je bio surov i neustrašiv, napadajući druge brodove sa sabljom u svakoj ruci. Oteo je 40 brodova u Karibskim morima i nemilosrdno ubijao svakoga ko mu se nađe na putu. Iako se priča da je imao nekoliko žena, zvanična gospodarica njegovog srca je bila 16-togodišnja djevojčica koju je ponudio svojoj posadi na uživanje nakon njihove prve velike svađe. Na kraju je ipak Kraljevska mornarica uspjela da mu stane na put. Ubili su ga, odsjekli mu glavu a onda je stavili visoko na vrh jarbola kao upozorenje svim ostalim piratima u okrugu rijeke Hampton u Virginiji.

Bartholomew Roberts “Crni Bart” 1682-1722 Wales
Mislili su da mu čak ni metak ne može ništa. U svojoj nevjerovatnoj karijeri od običnog časnika na brodu, došao je do gusarskog kapetana jer je imao nesreću da bude u posadi broda koga je napao gusar Howell Davis. Bartholomew je uspio osloboditi svoj brod od gusara, da bi zatim, i sam postao jedan od njih. Potopio je i opljačkao čak 400 brodova. Poginuo je na moru u žestokoj bitci sa Kraljevskom Mornaricom. Ubio ga je Britanski kapetan Chaloner Ogle.

Henry Every “Dugački Ben” 1653 – neznan datum smrti, Engleska
Počeo svoju karijeru kao član Britanske Kraljevske mornarice da bi se potom pridružio Španskoj brodskoj ekspediciji 1693 godine gdje je u toku jedne pobune prešao na stranu pirata. Iako je uhvatio i potopio samo dva broda, bio je najzloglasniji i najstrašniji gusar Crvenog Mora. Sa ta svoja dva plijena postao je najbogatiji pirat na svijetu jer je uhvatio baš Indijske brodove prepune začina i neviđenog blaga. Odmah nakon toga se povukao i nestao bez traga. Niko nije znao njegovu lokaciju niti tačan datum smrti iako su ga tražili svugdje po svijetu.

Anne Bonny 1700-1782 Irska
Kćerka bogatog odvjetnika Anne Bonny razbaštinjena je zbog svoje ljubavi prema siromašnom mornaru Jamesu Bonny. Nakon udaje vrlo brzo je shvatila svoju grešku ali povratka nije bilo. Živeći tako među mornarima zaljubila se ponovo u pirata Kapetana broda, “Calico Jack” Rackham-a. Sa njim se ukrcala na njegov brod preobučena u muškarca. Borila se sa piratima rame uz rame. Kažu da je bila nevjerovatno vješta sa vatrenim oružjem i izuzetno okrutna. U posadi je otkrila još jednu ženu prerušenu u muškarca, Mary Read. Svi zajedno su uhapšeni i osuđeni na smrt. Anne i Mary, kao žene, imale su odvojena suđenja od muške posade. Iako su i one osuđene na vješanje, izbjegle su smrtnu kaznu time što su izjavile da su trudne. Mary je ubrzo umrla od groznice a Anne je misteriozno nestala iz zatvora. Priča se da je njen otac uspio otkupiti pomilovanje. Nestala je bez traga.

Francois l Olonnais 1635-1668 Francuska
Počeo kao siromašni sluga na Američkim plantažama da bi postao jedan od najuspješnijih pirata na kopnu. Sem toga je bio definitivno najokrutniji od svih. Njegova mržnja prema Špancima je više nego legendarna. Pričalo se da je nemilosrdno ubijao sve što mu se nađe na putu a jednom je čak i pojeo srce španskog vojnika. U svojim pljačkama je zaradio preko 200.000 španskih dolara. Kako je okrutno uživao u tuđim mukama – tako je na isti grozan način završio svoj život. Nasukan na sprudu, na obali Paname, uhvaćen je i pojeden zajedno sa svojom posadom od strane kanibalskog plemena.

Ching Shih 1785-1844 Kina
Najpoznatija i najfascinantnija od svih ženskih pirata. Bila je prostitutka. Prelijepa kapetanica piratskog broda pod svojom kontrolom je držala preko 1.500 brodova i 80.000 mornara. Pljačkala je gradove i brodove Južnog Kineskog mora. Kad joj je Kineska vlada ponudila amnestiju prihvatila je pod uslovom da joj posada zadrži sav plijen koji su do tada opljačkali. Njeni mornari su se penzionisali u izobilju a ona je nastavila život kao vlasnica mnogobrojnih kasina i bordela zajedno sa svojim mužem (koji je bio njen usvojeni sin). Umrla je u 69toj godini.

Svi ovi likovi su zaista postojali i harali svjetskim morima u neprestanoj trci da zgrnu što veće bogatstvo i proslave svoje ime. Često, dok sjedim na balkonu i gledam u ovo moje more, mislim o tim davno prohujalim vremenima i pokušavam da zamislim kako su izgledale te nemilosrdne bitke u sred nepreglednog plavetnila. Lijepe djeve i surove mornare, mačeve i pištolje, buku, raširena jedra, odsjaj sunca na zlatu i draguljima. Koje sve životne priče stoje iza tih slika? Kakve su bile njihove ljubavi? Haljine, nakit, mape i ko zna gdje je to sve završilo? Da li na dnu sinjega mora, u nekoj škrinji, muzeju ili je to sve plod mašte? Jedno je sigurno...neka od tih legendarnih blaga su zaista postojala...ali o tome...nekom drugom prilikom.

Forensic Soul

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU