fbpx

Žena koja je nazvana “posljednjom vješticom Britanije” trebalo bi da bude posthumno pomilovana zahvaljujući novom zakonu.

1Posljednja vjestica Britanije

Helen Dankan osuđena je na devet mjeseci zatvora zbog vještičarenja 1944. godine zato što je imala viziju potonulog broda britanske mornarice “HMS Barham”, prije nego što je iko znao da se to zaista i desilo.

Međutim, zahvaljujući takozvanom “Tjuringovom zakonu”, Dankanova bi trebalo da bude pomilovana.

Ova žena iz Kalandera bila je domaćica i majka šestoro djece. Bila je poznata u spiritualističkim krugovima zbog njene navodne sposobnosti da komunicira s mrtvima.

Jednu seansu održala je u Portsmautu 1941. godine kada je navodno otkrila da je komunicirala s mornarom koji je potonuo zajedno s brodom “HMS Barham”.

Ovaj ratni brod pogodio je torpedo u Sredozemnom moru i izgubljeno je 800 života, ali vijest o tome se neko vrijeme krila od javnosti.

Vizija koju je Dankanova imala zbog toga se smatrala prijetnjom po nacionalnu bezbjednost i prema mišljenju nekih vojnih starešina, mogla je da ugrozi ishod rata.

Uhapšena je, proglašena izdajnikom i postala posljednja žena u Velikoj Britaniji koja je osuđena zbog vještičarenja, prema zakonu iz 1735. godine.

Dankanova je umrla 1956. godine a zakon zbog kog je provela devet mjeseci u zatvoru, ukinut je 1951. godine.

Sada se aktivisti bore da i ona bude pomilovana posthumno, zahvaljujući istom zakonu koji je pomilovao Alana Tjuringa, velikog matematičara i čovjeka koji je dešifrovao “Enigmu”, ali je, uprkos svom doprinosu u borbi protiv nacista, osuđen zbog svog seksualnog opredjeljenja.

Tjuring je nakon donošenja presude izvršio samoubistvo, ali ga je posthumno pomilovala kraljica Elizabeta II 2013. godine.

(B92)

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU