fbpx

U priči "Krmača koja proždire svoj okot", u kojoj je početak radnje smješten u Dablinu, Irskoj i pripovjedač citira najpoznatijeg Dablinca Džejmsa Džojsa, nazivajući ga "Dedalusov dvojnik", naravno po junaku njegovih djela, Stefenu Dedalusu: "Prvi čin ove drame započinje, dakle, u Irskoj, najdaljoj Tuli, zemlji s onu stranu znanja".

kul danilo kis

Autor: Impuls

U fragmentu "Crna bara", Gould Verskojls, prije nego što će napustiti Dablin, izgovara rečenicu kojom izražava odvratnost prema svom gradu: "Napuklo ogledalce djevojke za sve, krmača koja proždire svoj okot". Naravno, naš pripovjedač ne navodi porijeklo te rečenice i te riječi pripisuje svom glavnom junaku, iako svi koji su čitali Uliksa znaju da je "napuklo ogledalce djevojke za sve", jedna od poznatih izreka Stefana Dedalusa. Dablin iz "Grobnice" sa svojom menažerijom ekscentrika podsjeća na Džojsov Dablin 16. juna 1904. godine, a Gould Verskojls kao da je pobjegao iz Džojsovog, a ne Kišovog Dabilna.

Izvori:

Vijesti

Audio knjige

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU