fbpx

U Jajcu neće biti otvorena nova srednja škola koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, nego će u postojeće dvije biti uvedeni historija i geografija Bosne i Hercegovine, a učenici će dobiti i mogućnost da izaberu obilježja na svjedodžbama, potvrdila je ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez. Na upit kako je došlo do ovog obrata, Čerkez je istaknula da je do toga, među ostalim, doveo snažan pritisak međunarodne zajednice koja se protivila otvaranju nove škole.

7jajce1 635x300

 

Dakle učenici iz Jajca su protiv podjela grada. Oni smatraju da će podjele u srednjim školama od njihovog grada napraviti novi Mostar, ‘u kojem će se svi mrziti’. Složni iz Jajca oni poručuju; „Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, današnja vijest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko verujemo u promenu. Mi smo u našu borbu verovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas!“

Ova djeca su dokazala da su dostojna divljenja i poštovanja! To su ta ista djeca na koje su danas ponosni svi antifašisti, prije svega oni iz 1941. sa Sutjeske, Neretve, Kozare, Drvara, Kadinjače, oni koji su zajedno, rame uz rame, ginuli za ideale slobode, suživota, ravnopravnosti i jednakosti. Na njih su ponosni i svi oni antifašisti iz ’91 koji su vjerovali u ove ideale i za taj ideal dali ono što je najvrjednije: svoje živote! I upravo je to ono što želim da istaknem u ovom tekstu: „Odbrana tradicionalnih vrijednosti bosansko-hercegovačkog društva koje krase mentalitet i karakter bosanskog bitka“! Zato su ovi učenici vrijedni divljenja.

Ovaj genetski kod ili chip ne datira od juče već je uklesan u bosanskog čovjeka davno od vremena dobrih Bošnjana i dobrijih dana Kulina bana! Dakle, od onog vremena kada se nismo razlikovali po vjeri ili imenima i kada smo utočište pružali svima onim koji su iz tih istih razloga bili proganjani. To je bilo ono vrijeme kada smo empatijom i razumijevanjem branili tradicionalne bosanske vrijednosti odbrane čovjeka i njegovih prava i otvoreno se suprotstavljali nepravdi pred razno-raznim osvajačima i krvnicima. Kada smo mislili svojim glavama i kada nam je u centru svega bio čovjek kao individua. Država Bosna je od svog nastanka pa do dolaska Turaka upravo bila preteča današnje Evrope koja je ujedinjena ali duboko svjesna rizika podjela među državama i kulturama koje nas mogu odvesti i u treći svjetski rat. Te vrijednosti do današnjih dana nisu nestale premda je svaki osvajač od Osmanlija, preko Austrougara pa do Kraljevine SHS kao najubojitije oružje u uništavanju tih vrijednosti koristio (ne)pravdu i podjele. Hoćemo li ikada naučiti lekciju iz naše historije?

Zato dragi moji učenici iz Jajca, vi ste danas moji heroji! Vi ste oni koji upravo brane ono na čemu se zasniva naš genetski kod dobrog Bošnjanina iz „dobrijih dana Kulina bana“. U jednom neformalnom razgovoru sa mojim poštovanim kolegom gospodinom Esadom Bajtalom, na njegovu opasku da omladina može donijeti promjene u ovom društvu odgovorio sam sa skepsom da su upravo ta djeca ogledalo svojih roditelja, koji danas apatično čekaju da će im neko drugi donijeti promjene. Kao Free-rideri na tacni. Upravo su ta djeca shvatila da su najveće žrtve prošlog rata, jer im je oduzeto pravo na kvalitetno obrazovanje i budućnost.

Pogriješio sam i želim da vjerujem da oni mogu biti pokretači promjena u društvu! A vi koji i dalje čekate na te promjene bez da ste spremni da se žrtvujete i uhvatite u koštac sa problemima, duboko zavaljeni u fotelje, zaista vas žalim! Negdje ste na tom putu izgubili bosanski genetski kod.

Tacno

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU