fbpx

Film “Hladno valjana prevara” dokazuje načine izvlačenja stotina miliona maraka iz Bosne i Hercegovine, koje je trajalo godinama, a da za to vrijeme niko od nadležnih nije učinio baš ništa da spriječi enormno pranje novca koje se odvijalo javno

9HLADNO

Poslovanje firme “Unis –Fabrika cijevi” iz Dervente svjedoči o tome kako nebriga države i njenih institucija lako dovedu do gubitka pola milijarde maraka, teških nezakonitih djela i, što je najgore od svega, uništenja brojnih banaka, agencija i institucija.

Film “Hladno valjana prevara” dokazuje načine izvlačenja stotina miliona maraka iz Bosne i Hercegovine, koje je trajalo godinama, a da za to vrijeme niko od nadležnih nije učinio baš ništa da spriječi enormno pranje novca koje se odvijalo, maltene, javno. 

Štaviše, nadležni su pomagali taj proces, direktno učestvujući u njemu i direktno prikrivajući nezakonite radnje. Uobičajeno, niko nije odgovarao, teško da će i odgovarati, a neki od glavnih aktera su poodavno van granica BiH.

Film se detaljno bavi svim aspektima uništenja fabrike cijevi, ali i vezama sa brojnim Bankama, od kojih su neke propale, poput Bobar banke, Balkan Investment Banke i Banke Srpske, potom vezama sa vlastima, koje su svjesno oštetile domaće finansijske institucije.

Poseban osvrt dat je na uništenje Izvoznokreditne agencije BiH, IGA, koja je trebala da služi svim privrednicima iz BiH, a poslužila je vlasnicima “Unisa” za “Hladno valjanu prevaru”, koja iznosi pola milijarde maraka.

Koliko je do sada utvrđeno.

https://www.youtube.com/watch?v=VXb-uakD4NU

Žurnal 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU