fbpx

Aktuelna vlast u Gradišci na čelu sa načelnikom Zoranom Adžićem, njeni trabanti i vjerna lokalna piskarala, mnogo vole da se hvale. “Ova vlast je”, kažu oni, “za šest mjeseci više uradila, nego prethodna za četiri godine”.

9adžić

Autor: Impuls

U ovoj njihovoj hvali, mora da se prizna, ima i nešto istine.
 
Primjera radi, aktuelna vlast, za razliku od prethodne, je za prvih šest mjeseci vladavine, tajkunsku firmu “Niskogradnju” iz Laktaša, častila sa blizu 700 hiljada maraka narodnog novca, iz Budžeta opštine. Zaposlila preko trideset svojih stranačkih potrčkala u opštinsku administraciju, te za stavku “plate zaposlenih” u administraciji, Budžet otežala za preko 450 hiljada maraka godišnje. Na to treba dodati i izmišljena radna mjesta na koja su bez konkursa i opravdanog razloga primljeni, partijski vojnici po preduzećima i ustanovama koja su u nadležnosti Opštine.
 
Aktuelna vlast je za razliku od prethodne, napravila slavni “Zimzograd” sa klizalištem na kojem se na kraju opštinska kasa okliznula. A načelnik je na otvaranju ove “turističke atrakcije”, kako su je nazivali, obećao da će se na njemu klizati rijeke turista iz zemlje i inostranstva.
Za razliku od sličnih “Zimzograda” u regionu ovaj gradiški je jedinstven po tome, što i na početku vrelog ljeta nije uklonjen iz centra grada. Nedostaje samo klizalište, koje je vraćeno u Hrvatsku odakle je iznajmljeno.
 
Ova vlast se može “pohvaliti” i da za šest mjeseci, i pored pompeznih najava, nije dovela ni jednog novog velikog  investitora u Gradišku. Mogu se pohvaliti i da su popravili dio jedne ulice u centru grada, zakrpili veliki broj rupa na putevima i ulicama, ofarbali nekoliko klupa na keju kraj Save i cvijećem ispisali riječ “Gradiška” u blizini graničnog prelaza.
 
Mogu se “pohvaliti” i time što je Gradiška ostala bez Autoprevoza, čiji su radnici završili na ulici, jer su im linije “postale nerentabilne”. Umjesto da pokuša zaštititi preduzeće i radnike sa svoje teritorije lokalna vlast je odmah sklopila posao sa preduzećem “Pavlović tours” iz Banjaluke, čiji autobusi “rentabilno” krstare po teritoriji ove opštine.
 
I pored “dobro riješenog pitanja prevoza, novozaposleni vozač načelnika opštine svakodnevno službenim vozilom odlazi do svoje kuće u Novoj Topoli, odakle se ujutro vraća na posao. Jer vozač, kao što u odgovoru na jedno odborničko pitanje reče načelnik ima da i poslije posla bude “u pripravnosti”.
 
Prethodni načelnik je na posao dolazio vlastitim autom, tako da se za samo šest mjeseci vozač aktuelnog načelnika, baš navozao u odnosu na svog prethodnika. 
 
Za prvih šest mjeseci svoje vladavine Zoran Adžć i njegova svita gotovo da nisu dali ni jednu izjavu za javnost, u kojoj za svaki problem nisu okrivili prethodnu vlast na čelu sa Zoranom Latinovićem. Za šest mjeseci, svoje vladavine i kritike svojih prethodika, gradiški vlastodršci su, uspjeli i to u više navrata demantovati i sami sebe.

Eksperiment

Tako je početkom aprila u Gradišci boravio njihov predsjednik Milorad Dodik.  Nakon što je pohvalio lokalnu vlast, u prisustvu Zorana Adžića je izjavio da se “trenutno traži rješenje za otvorena pitanja kako rasteretiti budžet opštine od problema iz prošlosti, a najveći problem je aranžman u vezi sa gradskom toplanom gde je obaveze iz prethodnog perioda preuzela opština “.

Po Dodiku i Adžiću sporno je, dakle, to što je, kako su ustvrdili, opština za mandata bivšeg načelnika Zorana Latinovića na sebe preuzela određene obaveze gadiške Toplane.

Interesantno, nisu pomenuli da se radi o obavezema koja je Latinovićeva administracija naslijedila iz period kada je na čelu opštine bio sadašnji Adžićev Savjetnik Nikola Kragulj. Bilo je to vrijeme kada je iz Opštinskog Budžeta Toplana koja je tada trošila preskupi mazut suvencionirana sa više od 2 miliona maraka godišnje.  Sklapanjem sporazuma o privatno- javnom partnerstvu s kompanijom IEE, Toplana je za mandata Zorana Latinovića, prešla sa skupog i prljavog mazuta,  na potrošnju drvne sječke, a potrebe za dvomilionskim subvencijama iz Budžeta su prestale. Gradiška je dobila, po mnogima, najkvalitetnije grijanje u region.

Po Dodiku i Adžiću radi se. međutim o lošem “eksperimentu” prethodne vlasti.

Ništa ne bi bilo toliko čudno da samo par dana prije posjete Gradišci, Dodik nije imao sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, sa kojeg je poručio da će Vlada RS preuzeti 29 miliona maraka duga banjalučke Toplane. Nedugo zatim, grad Banjaluka je usvojio odluku o izgradnji nove  toplane koja će umjesto preskupog mazuta koristiti drvnu sječku. Rapisan je javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Kao najpovoljnije izabrana je ponuda kompanije IEE!

Dakle, Latinovićev “eksperiment”, će biti primijenjen u Banjaluci.

Gdje će, da ponovimo još jednom, Vlada RS preuzeti 29 miliona maraka dugova Toplane!?

Da li Radojičić, Adžić i Doik pripadaju istoj političkoj stranci – ili tako funkcioniše SNSD-ova teorija relativiteta – za sada je nepoznanica.

SNSD-ova teorija relativiteta u slučaju gradiških vlasti glasi: istina  ne zavisi od činjenica, već od  trenutog političkog ambijenta i od toga kada se i gdje govori. Niz je primjera koji o tome govore.

Adžić priznao: Latinović smanjio dugovanja za više od 17.000.000 maraka

Iako je u više navrata prije i poslije prošlogodišnjih lokalnih izbora tvrdio da nisu istiniti navodi o tome da je za vrijeme mandata njegovog prethodnika Zorana Latinovića, dug ove opštine smanjen za skoro 17 miliona maraka, Adžić je nedavno odgovarajući na odborničko pitanje otkrio šta je prava istina. I tako demantovao sopstvene tvrdnje koje je prije i poslije plokalnih izbora u više navrata ponovio.

“Stanje dugoročnih kredita i obveznica (glavnica i kamate) je u periodu od 01.12.2012 – 012.2016. godine smanjeno za 11.476.799,42 KM. Kratkoročne obaveze su smanjene za 3.926.435,58 KM (U sastavu kratkoročnih obaveza se nalazi i iznos od 1.314.376,32 KM obaveza prema “EKO EURO TIMU”, a za koje očekujemo sredstva granta). Iz budžeta opštine Gradiška je vraćeno kredita KP “Toplana”  2.474.240,80 KM.”, kaže se u pisanom odgovoru načelnika opštine Zorana Adžića na odborničko pitanje.

Niskogradnja

Opština gradiška, na čijem čelu je bio Nikola Kragulj, sadašnji savjetnik Zorana Adžića, je sa “Niskogradnjom” iz Laktaša , 2009. godine sklopila ugovor o izgradnji Sportsko-poslovnog centra “Servitium”.

9doc01

Ugovor Opština Gradiška - "Niskogradnja"

9doc02

"Niskogradnja" se odriče dijela potraživanja (žuti okvir)

9doc03

Međutim kada je 2012. godine na čelo opštine došla nova vlast sa načelnikom Zoranom Latinovićem zatekli su neizmirena potraživanja laktaške firme u iznosu od 654.010,66 maraka, za izvedene radove na ovom objektu.
 
u Cilju rješavanja ovog problema, 06. 0ktobra 2015. godine je potpisan sporazum između Opštine Gradiška i “Niskogradnje”, o načinu izmirenja duga.
Dogovoreno je da polovina duga bude isplaćena u više rata. Dok se, “Niskogradnja obavezala da će odustati od tužbe po tom osnovu i odrekla se druge polovine potraživanja.
 
„Izvođač-ulagač „Niskogradnja“ d.o.o. Laktaši odustaje od potraživanja druge polovine iznosa privremene situacije broj 4., te se istih sredstava odriče u korist razvoja sporta na području Opštine Gradiška.“, stoji, između ostalog, u ovom ugovoru.
 
Nakon dolaska, ili tačnije povratka SNSD-a na vlast u Gradišci, ugovor je potpuno zanemaren, te je skupštinska većina koju uz SNSD, čine i DNS, US, SP, donijela odluku da se Ćubiću i „Niskogradnji“, isplati ukupno 654.011,06 KM, odnosno,
394.011, 06 maraka duga i 365.938, 87 maraka zateznih kamata na ime do sada izvedenih radova.
Prethodno nije donesena nikakva odluka niti je dato ikakvo obrazloženje zbog čega bi prehodni ugovor Opštine s “Niskogradnjom”, kojim s eova firma odrekla polovine svojih potraživanja bio proglašen nevažećim.
 
Umjesto toga Zoran Adžić je javno, ne trepnuvši, tvrdio da prethodna vlast nije uradila ništa da riješi problem sa “Niskogradnjom”.
 
Ko osim Ljube Ćubića ima koristi od “ovoliko humnizma” aktuelne vlasti u Gradišci, teško će biti utvrditi bez istrage za to nadležnih organa, na čemu, se prema vrlo pouzdanim podacima intezivno radi.
 
Interesantno je da je nakon odluke o poklonu Ćubiću iz Budžeta Gradiške, načelnik slavodobitno najavio da će dvorana biti završena do nove 2018. godine.
 
Najavio je to prije dva mjeseca, a od tada do danas na ovom gradilištu se nije pojavio ni jedan radnik. Ako rok koji je sam postavio ovim tempom izgradnje bude ispoštovan, Adžiću bi zaista trebalo odati priznanje. Ali kako stvari stoje naredne nove godine će se “turistički potencijal” Gradiške usmjeriti na sportsku dvoranu  “Servitium”, gdje će, se, sve su , prilike, klizati i padati višestruko više nego na prošlogodišnjem klizalištu u sklopu “Zimzograda”.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU