fbpx

A šta je uopšte uradio taj Barak Obama?

kisjuhas

Piše: Aleksej Kišjuhas 

Hm, može taksativno? U jedno 45 tačaka? (1) Spasio je američku ekonomiju. To jest, izvukao je Ameriku iz slobodnog pada nasleđene recesije i galopirajuće depresije zakuvane tokom vladavine svog prethodnika Buša. (2) Smanjio je budžetski deficit za čak dve trećine, od 9,8% BDP (2009) na 2,5% BDP (2015). (3) Drastično je smanjio nezaposlenost. Otvorio je 15,5 miliona novih radnih mesta, i postavio rekord od 75 meseci uzastopnog rasta zapošljavanja u privatnom sektoru. Stopu nezaposlenosti koja je bila na vrhuncu kada je preuzeo vlast (oko 10%) smanjio je na 4,6% u novembru 2016. U pitanju je najniža stopa nezaposlenosti u Americi od 1973. godine naovamo, odnosno za protekle 43 godine. (4) Za čak 95% je smanjio poreze za porodice sa prosečnim primanjima i oni su danas najniži još od 1950-ih godina.

(5) Spasio je američku automobilsku industriju od bankrota i time sačuvao oko 2,5 miliona radnih mesta. Uz subvencije (od 62 milijarde dolara), ali i prateće restrukturiranje Krajslera i DŽeneral Motorsa, ovi gubitaši su otplatili dugove i iznova počeli da zarađuju. (6) Sačuvao je i oko 300 hiljada poslova u obrazovanju (učitelja, profesora, direktora, bibliotekara itd.) i bezbednosti (policajaca, vatrogasaca). (7) Doneo je zakon o refinansiranju (previsokih) stambenih kredita, čime su milioni Amerikanaca sačuvali svoje domove. (8) Uvećao je fond za bonove za hranu za siromašne za 20 milijardi dolara. (9) Uvećao je sindikalna i radnička prava, zakonima koji na pravedniji način regulišu bolovanje, godišnji odmor, prekovremeni rad i porodiljsko odsustvo.

(10) Reformisao je sistem američke zdravstvene zaštite. U tome čitavo stoleće nije uspelo čak pet njegovih prethodnika u Beloj kući, i po tome će Obama najverovatnije ostati upamćen. Bio je to istorijski (is)korak u pravcu univerzalne zdravstvene zaštite: više od 20 miliona Amerikanaca je najzad dobilo zdravstvene knjižice, a stopa neosiguranih je pala za 22,3%. (11) U celini je poboljšao američki zdravstveni sistem tako što je uveo besplatnu preventivnu negu, elektronske zdravstvene kartone, prepolovio cenu lekova za starije građane itd. (12) Poboljšao je položaj vojnika i ratnih veterana: obnovio im vojnu opremu, ojačao zdravstvenu negu i psihološku pomoć, prepolovio broj veterana beskućnika. (13) Reformisao je i zatvorski sistem i smanjio populaciju zatvorenika u Americi prvi put posle 32 godine.

(14) Zauzdao je i deregulisani ili divlji kapitalizam sa Volstrita. To jest, najzad je uredio američki finansijski sektor čija je gramzivost i raspojasanost i bila proizvela recesiju. U pitanju je bila jedna od najvećih i najsveobuhvatnijih reformi banaka iz ove zloglasne ulice na Menhetnu još od doba Velike Depresije 1930-ih. (15) Na Samitu G-20 iz 2009. imao je vodeću ulogu u kreiranju sporazuma vrednog 1,1 trilion dolara koji je obuzdao i globalnu finansijsku krizu. (16) Poboljšao je uslove poslovanja za mala i srednja preduzeća u koje je upumpao oko 15 milijardi dolara, uz zakone koji ohrabruju pokretanje malih biznisa. (17) Osnažio je prava potrošača u vezi sa kreditnim karticama, krađom identiteta, bezbednošću hrane, oglašavanjem cigareta, ribolovom, neutralnošću na internetu itd.

(18) Promenio je način funkcionisanja i samu kulturu (svoje) izvršne vlasti: naredio detaljnu reviziju svake javne nabavke, zamrznuo plate funkcionera i administracije dok traje recesija, zabranio poklone od lobista i po prvi put je na internetu uživo prenosio svaki događaj iz Vlade, odnosno Bele kuće. (19) Reformisao je program federalnog praćenja i prisluškivanja, učinivši ga transparentnijim i strožije kontrolisanim. (20) Diverzifikovao je američku vladu, odnosno angažovao je više žena, crnaca, latinosa, gej osoba i drugih manjina u svom kabinetu (17 od 31) nego bilo koji drugi predsednik pre njega.

(21) Doneo je istorijski zakon koji zabranjuje platnu diskriminaciju žena na radnom mestu, kao i niz zakona o borbi protiv nasilja nad ženama. (22) Zabranio je diskriminaciju homoseksualaca u američkoj vojsci, radnim mestima, bolnicama i ambulantama i proširio definiciju "zločina iz mržnje" i na napade na gejeve (kao i na žene i osobe sa invaliditetom). (23) Javno je podržao legalizaciju gej brakova i ofarbao Belu kuću u boje dugine zastave nakon istorijske odluke Vrhovnog suda o toj legalizaciji (koja se i dogodila tokom njegovog mandata). (24) Održao je govor u američkoj džamiji u ime odbrane verskih sloboda muslimana, a (25) proširio je zaštitu od verske diskriminacije i na ateiste i agnostike.

(26) Više od svojih prethodnika je ulagao u obrazovanje, ali i obrazovne prilike siromašnih i (27) drastično je umanjio dugove za školarinu američkim studentima. (28) Zabranio je prevarantske privatne univerzitete koji za pare izdaju lažne diplome. (29) Uz suprugu, poboljšao je kvalitet ishrane u američkim školama. (30) Uvećao je budžet za nauku za 18 milijardi dolara i skinuo Bušovu zabranu sa istraživanja matičnih ćelija. (31) Investirao je 90 milijardi dolara u istraživanja čistih i obnovljivih izvora energije. (32) Priznao je globalno zagrevanje kao činjenicu i potpisao istorijski Protokol iz Pariza o globalnom smanjivanju emisije štetnih gasova (primoravajući Kinu na isto), time verovatno spašavajući planetu.

(33) Povukao je sve američke borbene trupe iz Iraka i gotovo sve iz Avganistana (180 hiljada vojnika), čime je efektivno okončao američke ratove i okupaciju ovih država. (34) Zabranio je prakse mučenja američkih zatvorenika. (35) Normalizovao je diplomatske odnose sa Kubom, ukinuvši hladnoratnu politiku izolacije nakon 50 godina i bio je prvi američki predsednik koji je posetio ovu zemlju posle 80 godina. (36) Posetio je i Vijetnam i (takođe prvi put) Hirošimu, priznajući američku odgovornost za zločine prema civilima. (37) Ispregovarao je miroljubivu podelu Sudana, stabilizovao Somaliju i Egipat, i uspostavio je novi strateški i ekonomski dijalog između Amerike i Kine.

(38) Napravio je istorijski i dalekosežni sporazum sa Iranom u kojem se dotična država odriče razvoja svog nuklearnog naoružanja. (39) Primorao je režim u Siriji da batali upotrebu hemijskog naoružanja bez i jednog ispaljenog metka ili bačene bombe. (40) Smanjio je globalnu pretnju od nuklearnog oružja, odnosno (sa Rusijom) smanjio broj nuklearnih bojevih glava sa 2200 na 1550. (41) Ukinuo je planove o stacioniranju američkih antibalističkih raketa u Poljskoj i Češkoj. Zbog svega ovoga i prema svim istraživanjima, (42) dramatično je uvećao američki ugled u svetu. I naravno, (43) superherojski je pronašao i likvidirao Osamu bin Ladena. Dakle, američkog Neprijatelja Broj Jedan, odgovornog za "9/11", odnosno najkrvaviji teroristički čin u istoriji sveta i smrt 3000 nevinih civila u srcu NJujorka.

Najzad, (44) Barak Obama je bio prvi američki predsednik od Dvajta Ajzenhauera do danas čija dva mandata nisu bila obeležena nikakvim ličnim, političkim i tabloidnim skandalima. A, uz Tedija Ruzvelta i Džona Kenedija, (45) bio je i jedan od najprogresivnijih, ali i najkul američkih predsednika u istoriji ove velike, moćne, sjajne i neobične zemlje. Uostalom, komotno je dozvolio da za njegovog mandata čak 14 američkih saveznih država legalizuje marihuanu, a sa američkom nacijom je, preko sajta Bele Kuće, periodično delio svoju muzičku plejlistu. Zbijao je odlične šale, cugao pivo, pravio selfije, razvaljivao Tviter, nije ga bio blam da zaplače ili da pokaže koliko voli svoju ženu, svojevremeno je duvao (i uvlačio), gledao je serije, bavio se sportom, sprdao se na svoj račun, bio je, naprosto - kul. Jer, Obama nije neko ko se seksa, Obama jebe. Ali, bio je i ostao veliki državnik nezapamćenog kalibra. Moćan lider i reformator teške kategorije. Kao i skroman, ljubazan, strpljiv, pažljiv, hrabar, erudita, humanista, vizionar i inspiracija. Obama je zapravo taj koji je Ameriku opet učinio velikom. I da, bio je i prvi crnac na mestu predsednika Sjedinjenih Država u istoriji.

Eto, to je sve uradio Barak Obama, ako neko pita. Malo li je na ovu skupoću? Sve to za osam godina ili dva mandata. I to bez parlamentarne većine, i uz nezabeležena saplitanja u Kongresu. Ovo nisu utisci, ovo su činjenice - čvrste i tvrde kao kamen za kiseli kupus. I nemaju veze sa tim da li su Obami klempave uši, da li je prečesto ošalio ili bio terminatorski hladan kao taštin špricer. Ili pak isuviše tamnoput za ukus belih, zadrtih, strejt, palanačkih muškaraca i žena u zemlji mu i svetu. Već 45 jasnih, dokazivih, opipljivih i nedvosmislenih činjenica, hrabrih promena, te istinskih "reformi svom snagom". Dakle, čovek je za osam godina spasio američku ekonomiju i ključne joj industrije, obuzdao Volstrit i ekonomsku krizu, istorijski uveo univerzalnu zdravstvenu zaštitu, debelo uvećao i proširio ljudska, građanska, manjinska i gej prava, okončao nakaradne američke ratove i likvidirao svetskog teroristu broj jedan, spašavao planetu od nuklearne i klimatske kataklizme i uopšte vratio Ameriku u okvire globalne inspiracije i uzora jednakosti i slobode. A šta smo mi radili u međuvremenu? I kojim smo se uzorima divili? Vladimiru Putinu? Miloradu Dodiku? Donaldu Trampu? Novaku Đokoviću?

Zato većina kritika i mrštenja nosa kada je reč o Obaminom nasleđu jesu neprimerena i odvratna cepanja dlaka. Prosto je i prostački biti ciničan i zajedljiv uz redovno polupraznu čašu. Brojati samo promašaje, izneverena očekivanja i neispunjena obećanja. Moglo je više, moglo je bolje? Ajde?! Ali, pred činjenicom činjenica, sve to spada u oblast ispraznog, jeftinog kritizerstva. Ili u (pod)svesno protivljenje progresivnim, liberalnim, socijalnim i modernim politikama u savremenom svetu, kada na delu nisu hronični antiamerikanizam ili akutni rasizam. Zato, molim vas, pogledajmo još jednom u taj spisak od najmanje 45 postignuća koji čini ovu predugačku kolumnu. Tako se to radi. Tako se vlada, upravlja, istinski reformiše i doprinosi svojoj državi, društvu i svetu. I zapitajmo se: a šta su nama radili i šta smo mi radili proteklih osam godina?

danas

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU