fbpx

Obrazovna institucija BOSNA SEMA će pokrenuti tužbu protiv turske državne novinske agencije Anadolija koja je prenoseći riječi ambasadora Turske, objavila vijest pod naslovom: "Ambasador Erginay za FACETV: Očekujem da vlasti Bosne i Hercegovine poduzmu akciju protiv BOSNA SEMA škola"

tulinpic

Ambasador Republike Turske u našoj zemlji je u svojoj izjavi datoj FACE TV-u rekao da u Bosni i Hercegovini postoje obrazovne institucije čije se djelovanje može okarakterisati kao terorističko. Turski diplomata izbjegao je reći ime pravnog subjekta, ali je djelovanje tih obrazovnih institucija povezao sa pokušajem vojnog puča u Turskoj. Kasnije je turska državna novinska agencija Anadolija, prenoseći riječi ambasadora Turske, objavila vijest pod naslovom:

"Ambasador Erginay: Očekujem da vlasti Bosne i Hercegovine poduzmu akciju protiv BOSNA SEMA škola"

31e6dcb05576a3527cbba12404a99647

Vijest je ubrzo uklonjena.Turska agencija tvrdi da je vijest u cijelosti uključujući i njen naslov preuzela iz saopštenja FACE TV-a.

"Stavljanje imena Bosna Seme u ovakav kontekst krajnje je gnusno i zlonamjerno. To je destruktivno djelovanje na nešto što funkcioniše i što daje rezultate. Preko dvije hiljade i šesto naših svršenika uspješno gradi svoje poslovne i akademske karijere širom svijeta. Niko od njih nikada nije bio uključen u bilo kakve aktivnosti svjesnog i smislenog kršenja zakona", za Žurnal kaže šef odsjeka za odnose s javnošću BOSNA SEMA Orhan Hadžagić.

Hadžagić kaže da ne želi ulaziti u špekulacije na koje je to ustanove mislio ambasador kada je govorio o školama povezanim sa terorističkim aktivnostima, ali kaže da će pokrenuti tužbu kod nadležnog suda.

Inače, pojedinci sa vlasničkom strukturom BOSNA SEMA obrazovnih institucija dovode u vezu Fetulaha Gulena i tvrde da ove škole zapravo vode sljedbenici pokreta Hizmet (Hizmet znači služba) i Gulena. Evo šta piše na wikipediji.

„Gülen pokret je opisan kao da "ima karakteristike kulta" a njegova tajnovitost i utjecaj u Turskoj politici se uspoređuje sa "islamskim Opus Dei-om". U turskom kontekstu, Gülen se čini religijski konzervativnim.“

Fetullah Gulen boravi u Americi i ne smije se pojaviti u Turskoj jer ga čeka zatvor. Već ranije je optužen za državni udar. U Turskoj je zabranjen rad Gulenovih škola, a javna je tajna o zahtjevu premijera Redžepa Tajipa Erdogana o zatvaranju Burč univerziteta, koji se nalazi u okviru BOSNA SEMA obrazovnih institucija jer postoje indicije da ga vode sljedbenici Hizmet pokreta. Predsjednik Turske nakon posljednjeg pokušaja vojnog udara u Turskoj zabranio je izlazak naučnika i profesora iz Turske.

Orhan Hadžagić kaže:

Postoji jedna predrasuda vezano za Bosna Semu, a to je da je ovo "turska" škola. Osnivački odbor naše ustanove u potpunosti čine državljani Bosne i Hercegovine ili tačnije jedan od njih naturalizovan, ostali su autohtoni bh državljani. Od ukupno 487 zaposlenih svega 87 su državljani drugih zemalja (Srbije, SAD i Turske) dok su ostali uposlenici domaći nastavni, akademski i naučni kadar. Slična situacija je i po pitanju uprava naših škola. Dakle, mi ni u kojem pogledu kadrovski ne ovisimo o nekoj drugoj zemlji.

Bivši ministar sporta i kulture u Federaciji Salmir Kaplan ranije je govorio da je filozofija i politika ovih škola da se uvuku u sve pore društva i da preuzimaju jednu po jednu polugu.

“Prvi korak koji bi država trebala učiniti je prekid institucionalne saradnje, te pozvati javnost da se ne upisuju u ove škole”, kaže za Žurnal Salmir Kaplan.

G. Salmir Kaplan je već u više navrata na sada već možemo reći svake vrste ozbiljnosti lišen način profesionalno djelovanje naših institucija stavljao u neke nama nejasne kontekste. Bosna Sema je od ranije pokrenula nekoliko sudskih procesa protiv ovog političara tereteći ga za klevetu, ali ti procesi iz nama nejasnih razloga se razvlače godinama. Mi ćemo nastaviti sa tužbama protiv g. Kaplana iako u javnosti njegova izlaganja nikada i nisu imala nekog negativnog efekta na naš rad, tvrdi Hadžagić.

Tražili smo stav i ministra obrazovanja KS Elvira Kazazovića, ali nije smatrao da treba da odgovori na naša pitanja.
Na kraju, pitanjem da li u BiH postoje obrazovne institucije čije se djelovanje može okarakterisati kao terorističko mogu se baviti jedino obavještajne službe i Tužiteljstva i niko drugi. Odgovor na to pitanje prvenstveno trebaju učenici i njihovi roditelji.

Piše: D.Obrdalj/zurnal.info

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU