fbpx

opozicijars foto printskrin federalana tv

 Foto: Printskrin

Sasvim je izvjesno da će Jelena Trivić kao kandidat PDP-a biti i zajednički opozicioni kandidat za Predsjednika Republike Srpske na narednim, oktobarskim, opštim izborima u Bosni i Hercegovini.

Još nije jasno ko će u trci za inokosne pozicije predstavljati aktuelnu vlast, pominju se imena Dragana Lukača i Željka Cvijanović mada je nerealno očekivati da Milorad Dodik ne bude jedan od kandidata.

Pored toga, a o čemu se mnogo više razgovara, ne zna se ko će u trci za člana Predsjedništva iz Republike Srpske predstavljati opoziciju. I u toj priči, iako je situacija dosta jasnija, pominje se nekoliko imena. Kao kandidati su u igri Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, i Milan Miličević, SDS-ov načelnik opštine Teslić.

Mirko Sarović foto Gerila

Mirko Šarović / FOTO: GERILA

Da je priča u Republici Srpskoj drugačija Mirko Šarović kao predsjednik i dalje, mada već više tradicionalno, najveće opozicione stranke,  mogao bi se nametnuti kao logičan izbor. Međutim SDS je u slobodnom padu nekoliko izbornih ciklusa, naročito u Banjaluci gdje opozicija, ukoliko želi da pobijedi kandidate SNSD-a u cijeloj Srpskoj, mora da ostvari ubjedljivu pobjedu.

Šarović je nedavno, pominjući mogućnost svoje kandidature, rekao da on zna kako se pobjeđuje Milorad Dodik, misleći na period od prije petnaestak godina kada su u Republici Srpskoj vladali, u potpunosti, drugačiji uslovi. Uz to, opoziciona javnost je svjesna svih poraza koje su vodeći ljudi opozicije doživjeli od Milorada Dodika u posljednjih petnaestak godina. Šaroviću na ruku ne ide ni nedostatak političke harizme kao ni pominjanje u kontekstu afera za vrijeme dok je SDS bio suvereni vladar Republike Srpske.

Milan Miličević foto Gerila

Milan Miličević / FOTO: GERILA

Milan Miličević, kao načelnik Teslića, u nekoliko navrata je pobijeđivao kandidate SNSD-a u toj opštini, ali isto tako, opozicioni kandidati za Predsjednika Republike su na području te opštine uglavnom gubili od kandidata SNSD-a. Slovi za umjerenog i skandalima nesklonog političara za kojeg nerijetko riječi hvale imaju i politički protivnici. Međutim, Miličevićev problem je što je, pored svega, neprepoznatljiv većem dijelu javnosti van svoje izborne jedinice. Kritičari mu zamjeraju nedovoljno agresivnosti i nedovoljno sukoba sa vladajućim režimom.

Nebojša Vukanović foto Gerila

Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA

Treće ime je Nebojša Vukanović. On je, de facto, nestranačka ličnost iako je u skupštinu ušao sa liste SDS-a. U javnosti je prepoznatljiv po nastupima u skupštini gdje je, zajedno sa Jelenom Trivić,  Draškom Stanivukovićem i Davorom Šešićem, najavljen kao novi talas mlađih opozicionih političara. Svakako važi za najžešćeg kritičara aktuelne vlasti u Republici Srpskoj a nerijetko je zbog nepomirljivih stavova (kritičari će reći ponekad i nepolitičkih) u sukobu sa ostatkom opozicije.

Vlast mu kao nedostatke ističe često gostovanje na „federalnim“ medijima ali je jasno da u opozicionom dijelu javnosti kao pojedinac ima trenutno najveću podršku. Definitivno je jedini kandidat koji može očekivati određen broj glasova i od birača koji nisu Srbi a koji politiku Milorada Dodika, Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića doživljavaju kao jednu, istu politiku.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže, za Gerila info, da će se za kandidatsku poziciju za člana Predsjedništva voditi teška borba a da je najveća dilema upravo to hoće li SDS insistirati na svom, strančkom kandidtu, ili će to mjesto prepustiti Vukanoviću.

Za sada preovladava mišljenje da najjača opoziciona stranka mora predložiti svog čovjeka jer im to po opozicionom stažu a i snazi pripada. Na drugoj strani Vukanović je radio dosta na terenu, uživa podršku medju građanima, značajan je opoziciji, koja ga ne želi izgubiti a teško joj pada da proguta žabu i kandiduje nestranačkog čovjeka. I naposlijetku dolazimo do unutarstranačke bitke. Logično je da predsjednik stranke želi sebe vidjeti kao kandidata, na drugoj strani imate rezultate Milana Miličevića koji je dokazao kako se dobijaju političke bitke protiv daleko nadmoćnijeg protivnika, u uslovima kada je protiv sebe imao ogromnu mačineriju. Mislim da bi svakako trebalo oslušnuti bilo građana, vidjeti kako oni razmišljaju i koga preferiraju pa onda donijeti odluku. Naravno ne čekati izborni dan“, naglašava Topić.

Analitičar Velizar Antić, takođe, kao moguće kandidate opozicije vidi samo Vukanovića, Šarovića i Miličevića. Sva tri kandidata, smatra Antić, imaju prednosti i mane u odnosu na drugu dvojicu. Šaroviću je prednost, kaže Antić za Gerilu, to što je na čelu velike stranke kao i političko iskustvo koje nesumnjivo posjeduje. Mana su mu pokazatelji prošlih izbora na kojima je opoziciona javnost pokazala da želi nova, mlađa lica. Veliki teret i opterećenje za Šarovića u, potencijalnoj, kampanji može biti poruka javnost da je za smjenu generacija.

Prednost Milana Miličevića je, smatra Antić, takođe pripadnost velikoj organizaciji ali i činjenica da je već pobjeđivao vladajuće kandidate u svojoj opštini u lošim uslovima. Mana mu je, smatra Antić, neprepoznatljivost van Krajine.

Nebojša Vukanović se svojim opozicionim radom nametnuo kao jedan od najvećih kandidata opozicije za inokosnu funkciju. Takođe, on u ovom trenutku uživa najveću popularnost među opozicionim biračkim telom. Kao neko ko je iskreni borac protiv režima i bez dlake na jeziku, u tandemu sa Jelenom Trivić sigurno bi uspeo da animira i „povuče“ čitav opozicioni blok ka pobedi na sledećim izborima. Međutim, njegova najveća mana je njegov temperament i to što „ne zna da stane na loptu“, a to umeće je neophodno u politici”, ističe Antić.

Antić kao Vukanovićevu manu ističe to što ne pripada nijednoj velikoj organizaciji.

“Ukoliko on bude dobio podršku SDS-a i bude kandidat opozicije to će morati da bude jedan širi dogovor između njega i SDS u smislu da on svoj „Pokret za pravdu i red“, sa kojim želi da izađe na izbore, napravi koaliciju sa SDS i da na jednoj listi nastupe na izborima. Jer, nije realno očekivati da SDS kao najveća opoziciona politička partija podrži Vukanovića a da on sa druge strane na izborima ide nezavisno sa svojom listom. U tom slučaju SDS kao najveća opoziciona partija ne bi imao svog kandidata za inokosnu funkciju što se sigurno ne bi svidelo članstvu te stranke koja bi ostvarila lošiji rezultat na izborima. Dakle, Vukanović može očekivati podršku SDS samo u slučaju da imaju i zajedničku listu SDS i Pokret za pravdu i red“, analizira, za Gerila info, Velizar Antić politički analitičar iz Banjaluke.

GERILA.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU