fbpx

Portal Narod.hr u vlasništvu udruge U ime obitelji kojom predsjeda desnoklerikalna aktivistkinja Željka Markić često se bavi drugim medijima u Hrvatskoj i svijetu, optužujući ih za razne nepodopštine. Zanimljivo je da pritom oni sami nemaju problema s time što su objavili i objavljuju niz tekstova i izjava Mladena Pavkovića, čovjeka koji je nepravomoćno osuđen za bludne radnje nad jednom tinejdžericom.

3markic pavkovic

Gordan Duhaček 

"Portal Narod.hr je Nezavisan, Aktualan, Relevantan, Objektivan, Drugačiji", stoji na stranici ovog medija koji funkcionira kao propagandno glasilo Željke Markić, a koji sada uređuje stanovita Ivana Josipović, šesta ili sedma glavna urednica od pokretanja ovog portala u prvoj polovici 2014. Prethodno su glavni urednici/e portala Željke Markić bili, između ostalih, Alenka Zelić, Neven Pavelić, Mladen Milić i još nekoliko imena, a donedavno je tu poziciju uz spomenutu Ivanu Josipović imala i Zrinka Bertović.

Samo bitno, uz lekcije drugima

Financiranje portala je zagonetka, s obzirom da se redovito organiziraju akcije prikupljanja sredstava za njegovo održavanje, u kojima se spominje i tajanstveni podržavatelj koji donira jednak iznosi koliki se sakupi u svakoj od tih kampanja, no potpuna financijska netransparentnost Narod.hr-a, kao i udruge U ime obitelji, nije ni jedne ni druge sprečavala u tome da drže lekcije medijima s čijim se izvještavanjem ne slažu i koji ne pišu panegirike Željki Markić. Odnedavna su na udaru Novosti i Hina, a prisjetimo se, UIO je čak zabranio nizu medija da u njihovom stožeru prate rezultate referenduma o braku koji su svojedobno inicirali.

Uređivačka politika spomenutog portala vrlo jasno ilustrira političke stavove UIO, pa se tako s jedne strane objavljuje niz tekstova u kojima se relativiziraju zločini u ustaškom logoru smrti Jasenovcu, članci u kojima se objašnjava kako inkvizicija baš i nije bila tako loša, te oni u kojima se demonizira LGBT zajednica i slično, a s druge strane se gotovo svaka objava na Facebooku Željke Markić plasira kao glavna vijest dana.

O tome kako je Narod.hr "nezavisan, aktualan, relevantan, objektivan, drugačiji" pokazuje i članak objavljen 6. travnja 2017. pod naslovom "Sukob Le Pen i Macrona na velikoj televizijskoj debati predsjedničkih kandidata", koji je montipajtonovski u svojoj tendencioznosti i kršenju osnovnih pravila novinarstva.

Potpuna financijska netransparentnost Narod.hr-a, kao i udruge U ime obitelji, nije ni jedne ni druge sprečavala u tome da drže lekcije medijima s čijim se izvještavanjem ne slažu i koji ne pišu panegirike Željki Markić. Prisjetimo se, UIO je čak zabranio nizu medija da u njihovom stožeru prate rezultate referenduma o braku koji su svojedobno inicirali

Prva dva odlomka tog članka glase ovako: "Čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen u velikoj je televizijskoj debati, u kojoj je sudjelovalo svih 11 predsjedničkih kandidata, dala obećanja građanima Francuske da će: učvrstiti kontrolu na granicama države, odbaciti euro i vratiti francuski franak, te provesti referendum o članstvu Francuske u EU.

Na drugoj strani je Emmanuel Macron, čovjek koji je od svoje 15 godine života u vezi sa 20 godina starijom nastavnicom iz srednje škole, napao čelnicu Nacionalne fronte da takvi potezi znače 'ekonomski rat'. Nisu izostale ni klasične optužbe iz bogatog arsenala o 'opasnosti nacionalizma' i slično."

Važno je samo da je "od 15 godine života u vezi sa 20 godina starijom nastavnicom iz srednje škole"

Macron je, inače, i bivši francuski ministar gospodarstva i lider novoosnovanog političkog pokreta En Marche, no Narod.hr je odlučio čitateljima predstaviti ga kao "čovjeka koji je od svoje 15 godine života u vezi sa 20 godina starijom nastavnicom iz srednje škole", očito ga tako namjeravajući diskreditirati. Za Marine Le Pen pak nisu napisali da je dvaput rastavljena, što bi se činilo logičnim ako smatraju da je potrebno naglasiti pojedinosti o bračnim životima dvoje spomenutih francuskih političara.

Takvog je "stila" Narod.hr pun, ali jedan se slučaj doista izdvaja kao iznimno skandalozan. Spomenuti portal od svojeg osnivanja redovito objavljuje tekstove, priopćenja i izjave Mladena Pavkovića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91), jedne od brojnih veteranskih udruga. Pavković se odlikuje ekstremističkim stavovima, što ga vjerojatno i preporuča za objavu na portalu Željke Markić (tj. kako ona govori o "Pupovčevim Novostima", možda bi trebalo reći "Markićkin Narod.hr"?), ali uz desničarsko agitiranje dotični je u fokus javnosti došao i zbog nekih drugih aktivnosti.

Naime, Pavković je u ožujku ove godine nepravomoćno osuđen na sedam mjeseci uvjetnog zatvora zbog bludne radnje nad 18-godišnjom djevojkom. Dotični je proglašen krivim zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžerice, koja je radila u njegovom izdavačkom poduzeću preko student-servisa.

"Proglašen je krivim što je dana 22. srpnja 2013. godine tijekom prijepodnevnih sati u Koprivnici, u svom uredu, u Dugoj ulici, u cilju zadovoljavanja spolnog nagona, za vrijeme dok je ona obavljala poslove prijepisa, prišao njezinom radnom stolu i iznenada je protiv njezine volje zagrlio i prislonio svoja usta na njezina kojom prilikom je svoj jezik stavio u njezina usta", stoji u obrazloženju presude Općinskog suda u Koprivnici.

Optužen za blud nad tinejdžericom? Ma nema veze.

Pavkoviću je zbog bludnih radnji nad tinejdžericom izrečena kazna od sedam mjeseci uvjetno i neće se izvršiti ako u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo, javio je portal epodravina.hr. Treba i uplatiti 500 kuna u proračun RH, nadoknaditi troškove psihijatrijskog vještaka u iznosu od 4264 kune, troškove svjedoka u iznosu od 110 kuna, te nadoknaditi troškove opunomoćenice oštećene o visini kojih će sud donijeti posebno rješenje. Pavković se na presudu može žaliti.

Tinejdžerica na koju je na stranicama Narod.hr-a rado i često objavljivani Pavković bludno nasrnuo za Večernji list 2013. godine ispričala je kako se sve to odigralo – kako joj je Pavković usred pretipkavanja rukopisa s tematikom iz Domovinskog rata dao čitati svoj rukopis erotskog sadržaja, pa joj kazao kako je on "otvorena osoba", a ona "drvena Marija" i nakon toga seksualno na nju nasrnuo.

Šesta Božja zapovijed u verziji Katoličke crkve glasi "Ne sagriješi bludno!" te ne treba biti stručnjak za Katekizam kako bi se zaključilo da je drpanje i guranje jezika u nečija usta protiv njihove volje grijeh bluda (i ne samo bluda!), što znači da Narod.hr nema ni problema promovirati osobu koja otvoreno krši katolički moral

Sve to se odigralo 2013. godine, a Pavković je tada tvrdio da je riječ o lažima, s čim se očito nije složio koprivnički sud osudivši ga za bludne radnje. Dakle, u cijelom periodu u kojem je Narod.hr redovito objavljivao Pavkovićeve litanije bilo je javno poznato da je on optužen za blud nad tinejdžericom, što Željki Markić i njezinoj klerikalnoj družbi uopće nije smetalo da mu daju prostor na svojem portalu.

Još skandaloznije, i nakon što je u ožujku ove godine Pavković nepravomoćno osuđen zbog svojeg seksualnog nasrtaja na 18-godišnjakinju, Narod.hr je 3. travnja 2017. u rubrici Kultura (?!) objavio njegov tekst u kojem se u svojem standardnom stilu obrušava na "obitelj Šerbedžija" i Milorada Pupovca.

Ako im već nisu važni hrvatski zakoni i sudovi...

Usput, tinejdžerica koja je Pavkovića optužila za seksualno napastovanje kći je hrvatskog branitelja, no ni to nije bilo važno portalu Željke Markić pa da uskrati medijsku platformu Pavkoviću, iako se na Narod.hr-u redovito lamentira o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu kao "svetinjama".

Povrh toga, šesta Božja zapovijed u verziji Katoličke crkve glasi "Ne sagriješi bludno!" te ne treba biti stručnjak za Katekizam kako bi se zaključilo da je drpanje i guranje jezika u nečija usta protiv njihove volje grijeh bluda (i ne samo bluda!), što znači da Narod.hr nema ni problema promovirati osobu koja otvoreno krši katolički moral.

Ako im već nisu važni hrvatski zakoni i sudovi, na kojima je Pavkoviću presuđeno da je seksualno napastovao tinejdžericu, ako već ne smatraju da je društveno nemoralno i neodgovorno promovirati jednog seksualnog napasnika, zar ih nije strah Božje kazne?

Ostaje nam da se nadamo kako Pavković neće u budućnosti pokušati bludničiti ni nad urednicom Narod.hr-a Ivanom Josipović ni nad lidericom udruge U ime obitelji Željkom Markić, jer niti jedna žena ne nikad bi trebala doživjeti nikakvo napastovanje.

Kad bi se to, nedajbože, dogodilo, svakako bi bilo nužno i humano izraziti im podršku i solidarnost te osuditi Pavkovićevo ponašanje, posve neovisno o tome što one same nisu našle za shodno da naprave to isto kad je riječ o nesretnoj tinejdžerici za napad na koju je redoviti gost portala Narod.hr nepravomoćno osuđen.

Crol

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU