fbpx

Pripadnici plemena San u Južnoj Africi, koje Zapadnjaci često nazivaju Bušmanima, predmet su naučnih istraživanja već decenijama. Sada i oni traže nešto zauzvrat – poštovanje.

94819273658d9ff31222fb918984838 v4 big

Oni su objavili etički kodeks u okviru Trust projekta u kom traže da naučnici ispoštuju određene uslove, kao što je traženje odobrenja za istraživanje od saveta plemena San, da ne fotografišu pojedince bez njihovog odobrenja, da odgovaraju za istinitost rezultata istraživanja, navodi „Smithsonian“.

Oni takođe traže da naučnici podele sa ostatkom sveta koristi od studije, pri čemu se misli na znanje, a ne na novac, izveštava časopis „Science“.

„Tokom poslednjih nekoliko decenija preplavili su nas istraživači“, kaže Heni Svort, direktorka Južnoafričkog insituta plemena San.

„Istraživanje se ne dovodi u pitanje, ali treba da se obavlja po određenim standardima“.

Iako kodeks nije pravno obavezujući, istraživači koji ga budu kršili neće više moći da se bave istraživanjem u ovom delu afrike.

San je prva zajednica u Africi koja je usvojila takav kodeks, a „Nature“ piše da su ga sastavile vođe grupa Ksun, Kve i Komani, koji zajedno predstavljaju 8.000 ljudi u Južnoafričkoj Republici.

Izvor: D.M. i b92

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU