fbpx

Neko je jednom odlučio da se začudi kako, eto, žena nije propala zakoračivši u tridesete, četrdesete ili nedajbože pedesete godine, a onda se to proširilo svijetom

kylie minogue the abbey road sessions photo shoot official 560x264

Kada su portali odlučili da počnu veličati izgled žena u tridesetim ili četrdesetim čudeći se kako im uspijeva da tako dobro izgledaju, niko pouzdano ne zna. Ali da je ova pojava uhvatila maha i kod nas kao i u zapadnim online medijima, ne treba mnogo provjeravati da bi se izveo takav zaključak.

Dakle, nalazimo se pred dilemom kojoj je teško pronaći logičko uporište: zašto je poduhvat i hvalevrijedna činjenica izgledati dobro u tridesetim i četrdesetim? Zar inače očekujemo od žena te dobi da “grohnu”, pa se onda “šokiramo” kad vidimo da je, primjerice, Jelena Rozga u vrhunskoj formi, a bliži se četrdesetoj?! Ili nas, valjda, ne treba čuditi naslov teksta na portalu Večernji.hr koji glasi: “Nije ni čudo da i u 42. izgleda odlično: Pogledajte kako Severina trenira”. Ili da se fino pomirimo sa činjenicom da se treba šokirati zbog naslova teksta sa stranice Index.hr: “Bivša žena Erosa Ramazzottija i u 40. godini nosi tange na plažu”. Da li da onda uopšte stavljamo znak pitanja u, očito promotivnom članku za neke čudotvorne pilule, takoreći eliksir mladosti, koje koristi i danski model Helena Christensen pa, zaključuje autor teksta, “sa svojih 47. godina izgleda sjajno”.

Latino diva Jennifer Lopez česta je meta tekstova koji privlače pažnju publike vrišteći da kliknete na njih: “Ne biste vjerovali kako izgleda u 45. godini!!” Ili Kylie Minogue, koju u naslovu nazivaju Džepna Venera, pa nakite ostatak rečenice: “Ima 45 godina i još uvijek izgleda odlično.” Na isti način, bez imalo mašte u izboru epiteta, tretira se i izgled španske glumice Penelope Cruz: “Iako je zakoračila u 40-e, lijepa glumica izgleda izvrsno”.

Nećete vjerovati...

Posebnu poslasticu online medijima predstavljaju poznate žene koje su netom rodile. Sa posvećenom strašću portali prate njihov izgled dvije-tri sedmice ili dva-tri mjeseca nakon poroda, opet sa uzvičnicma i upitnicima u naslovima, čudeći se kako, eto, uspijevaju, vratiti se u formu za tako kratko vrijeme. Najočitiji i najsvježiji primjer je model Chrissy Teigen, koju su počastili nezaboravnim naslovom: “Već se vratila u formu: Chrissy je rodila prije tri tjedna, a pogledajte kako izgleda!”

Kako uopće komentirati sljedeći naslov: “Sharon Stone (i njezine sise) izgledaju odlično i na pragu šezdesete”? Seksistički? Degradirajući po Sharon i sve ostale žene? Ili je sve u opravdanoj funkciji klika i lajka? A šta reći, osim sve najgore, o naslovu koji glasi: “Plaše vas godine? Evo kako su one podigle samopouzdanje u tridesetim”. Zar su tridesete zaista godine kojih se treba plašiti i u kojima treba gubiti samopouzdanje?

Kad na internetu pronađete tekst pod naslovom “16 slavnih osoba koje stare dostojanstveno”, budite sigurni da će u vezanim tekstovima biti linkovan i onaj koji glasi: “I 16 drugih prema kojima vrijeme nije bilo blagonaklono”.

Možemo nabrajati unedogled ove i slične primjere, ali sve se svodi na isto: neko je jednom odlučio da se, naslovom i tekstom, začudi kako, eto, žena nije propala ko kauč zakoračivši u tridesete, četrdesete ili nedajbože pedesete i šezdesete godine, a onda se to proširilo svijetom. Istini za volju, domaći portali tek su preuzeli ovaj uhodani šablon (kad su žene i godine u pitanju) od svjetskih medija.

Ponekad, mada znantno rjeđe, na meti medija nađu se i muškarci, pa se tako znamo čuditi mladolikom Georgeu Clooneyu ili Bradu Pittu, ili ko zna kome ko je zakoračio u “određene” godine, ali, eto, izgleda znatno mlađe.

Nisu mediji mogli odoljeti ni iskušenju takozvanih “no makeup” tekstova – orijentiranih na slavne žene koje se u javnosti pokažu bez šminke, a budnom oku autora to ne promakne, i eto nama teksta o tome kako izgleda poznata glumica ili pjevačica sa ili bez šminke. Ili nastane tekst o top deset slavnih žena koje izgledaju “šokantno lijepo” bez šminke. Jer, podrazumijeva se, očekivali smo da se prenerazimo njihovom ružnoćom, šta li?

Potraga za Svetim gralom

A na oltaru svemoćne mladosti, ili bar iluzije podmlađivanja, moli se i unosna kozmetička industrija, pa svoje marketinške aktivnosti ciljano usmjerava na internet. I onda, dok smireno surfate, s ekrana vam iskoči reklama koja opominje da morate početi koristiti kremu protiv bora čim vam odzvone dvadesete! Mladoliki izgled postao je cilj, misija, ideja vodilja, a magazini za žene, kao i većina specijaliziranih, ženskoj publici okrenutih portala, potpomognuti klijentelom iz kozmetičke industrije, lučonoše su potrage za Svetim gralom – eliksirom mladosti.

Nema te ljepote u oku posmatrača koja vas nakon svih ovih primjera i naslova može uvjeriti da mladost i lijep izgled “čak i u tridesetim” nisu najbitniji.

Starenje je loše, starenje će vas učiniti ružnim i nepoželjnim. Ako ne izgledate kao preplanula dvadesetogodišnjakinja s kalendara, vaš život nema smisla. Ovo je možda brutalni zaključak pregleda medijskog sadržaja kroz prizmu starenja žena, ali, što vas prije o tome obavijeste, više vremena ćete imati da poradite na svom izgledu. Ili, odigrate mudro, pa odlučite ne prilaziti ni blizu tekstovima koji mame naslovima tipa “Nećete vjerovati”. Ostatak znate i sami.

Za kraj, napomena: ovoj analizi ne podliježu ozbiljni, utemeljeni i dobronamjerni tekstovi koji se sa zdravstvenog aspekta (mentalno i fizičko zdravlje) bave ženama i starenjem, te savjetima pomažu kako zadržati vitalnost, formu i zdrav duh u godinama koje dolaze.

Piše: Mersiha Drinjaković, Analiziraj.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU