fbpx

Na betonski teren školskog igrališta u centru Sarajeva uskoro bi mogla biti postavljena umjetna trava za nogomet. Učenici škole u najboljem slučaju bi imali teren za sebe po nekoliko sati radnim danima a teren bi postao nedostupan za djecu iz naselja koja ne pohađaju ovu školu

Igraliste 1

 FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Piše: Semir Mujkić

Igralište osnovne škole Isak Samokovlija u Sarajevu iznajmljeno je školi fudbala Valter na dvije godine i na njemu će biti postavljen balon za mali nogomet, vijest je koju je vlasnik ove fudbalske škole Adis Junuzović nedavno predstavio na Vijeću roditelja ove osnovne škole. Balon sa umjetnom travom bit će postavljen na betonsko igralište sa golovima i koševima i učenici škole će natkriveni fudbalski teren moći koristiti školskim danima do pet sati poslijepodne.

Poslije pet sati i danima vikenda teren ispod balona koristit će polaznici škole fudbala Valter. Junuzović je roditeljima rekao da mu je Opština Centar još prošlog ljeta dodijelila igralište i da bi mogao u bilo kojem trenutku postaviti travnati teren. Igralište bi imalo video nadzor i fizičko osiguranje 24 sata dnevno. Roditeljima je ideja predstavljena kao poboljšanje školskih sadržaja.

Ko je potpisao dozvolu?

Nastavnici i direktorica škole Mirsada Jaganjac bili su iznenađeni ovom informacijom. Jaganjac, koja je trenutno vršilac dužnosti direktora, kaže za Žurnal da je prije dvije sedmice tražila od opštine objašnjenje ovakve odluke ali da do našeg razgovora nije dobila nikakav odgovor.

Mirsada Jaganjac 1

Iz Opštine Centar su na upit Žurnala odgovorili u roku od dva dana kako opštinska administracija nikada nije čula za dodjeljivanje školskog igrališta fudbalskoj školi Valter i da nikakva dozvola nije izdana.

“Službe Općine Centar nisu izdavale nikakva odobrenja u vezi sa korištenjem školskog igrališta Osnovne škole 'Isak Samokovlija'”, odgovor je koji smo dobili od Opštine Centar uz napomenu da je “isključiva nadležnost nad izdavanjem prostora koji se nalaze u krugu škola na školskom odboru”.

Direktorica škole Mirsada Jaganjac je pokušala u školskim arhivima pronaći bilo kakav pisani trag o izdavanju školskog dvorišta. Za Žurnal kaže kako je za ovu ideju čula od bivšeg direktora škole Kenana Vučijaka koji je uhapšen u junu 2015. godine zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. U nedavnom razgovoru je Vučijak rekao današnjoj direktorici da nikakav ugovor nije potpisan. Pokušali smo kontakirati Vučijaka ali u tome nismo uspjeli.

Adis Junuzović nam je u razgovoru rekao kako ima sve potrebne dokumente – saglasnost škole, rješenje Opštine Centar i mišljenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ministarstvo je, objasnio nam je Junuzović, ideju podržalo. U razgovoru, koji Junuzović nije želio voditi zvanično, tvrdi da je Opština izdala rješenje za korištenje igrališta, da je to jedini potreban dokument i da već od septembra 2015. godine plaća naknadu za korištenje igrališta iako balon još uvijek nije postavljen. Dokumente Opštine Junuzović nam je čitao i pokazivao sa sigurne udaljenosti ali njihove kopije nismo dobili do pisanja ovog teksta.

Iako Opština Centar tvrdi da nije izdala nikakvo rješenje Školi fudbala Valter, direktorica osnovne škole Mirsada Jaganjac pretpostavlja da postoji saglasnost Opštine za korištenje igrališta ali da odobrenje za postavljanje balona mora da donese uprava škole. U arhivi škole Jaganjac je pronašla sporazum Osnovne škole Isak Samokovlija i Škole fudbala Valter koji predviđa iznajmljivanje školskog dvorišta na 15 godina!? Taj sporazum nema potpisa direktora škole i nikada nije ozvaničen.

Junuzović nam je tokom razgovora, koji nije želio da citiramo, dao do znanja da mu odobrenje škole nije potrebno ali da je želio imati saglasnost škole i da nije želio postaviti balon za nogomet bez saglasnosti uprave škole i roditelja oko 700 djece koja pohađaju ovu školu u centru Sarajeva.

Već je istekla gotovo godina, od dvije na koliko je dobio korištenje igrališta, prema dokumentima na koje se pozivao Junuzović. U njima se, objasnio nam je Junuzović, navodi i visina naknade koju plaća od početka ovog roka. Na razgovor koji smo vodili, Junuzović je pozvao i dvije predstavnice Vijeća roditelja ove škole. One nisu željele zvanično razgovarati dok Vijeće roditelja ne donese svoj stav o slučaju a to će, objašnjavaju, biti moguće tek kada se svi zainteresovani roditelji pismeno izjasne o ovoj ideji. Iz nezvaničnog razgovora jasno je da ove dvije predstavnice Vijeća roditelja privatno podržavaju Junuzovićevu ideju.

Djeca iz komšiluka

Direktorica Jaganjac kategorično je protiv ove ideje. Kaže kako igralište koriste učenici tokom odmora te za časove tjelesnog odgoja kada to vrijeme dozvoljava. Igralište je otvoreno i za djecu koja nisu učenici škole.

- Djeca nemaju prostora na Marijin Dvoru i sad će im i ovo ukinuti – kaže Jaganjac i objašnjava da djeca igralište koriste za nogomet, košarku i vožnju bicikla a da ga tokom školskog odmora koristi oko 300 djece.

Jaganjac objašnjava i da je Nastavničko vijeće jasno protiv postavljanja balona.

Igraliste 2

Za vlasnika Škole fudbala Valter, koja trenutno iznajmljuje termine za treninge od Centra za sport i rekreaciju, ideja o balonu na školskom igralištu ima samo pozitivne strane. Teren bi se, objasnio je roditeljima, mogao koristiti i tokom zime i kada pada kiša, umjetna trava je bolja podloga od betona a Junuzović bi se potrudio da napravi i prostora za odbojku. Smatra i kako igralište niko ne koristi poslije pet sati poslijepodne pa škola fudbala ne bi smetala nikome.

Direktorica Jaganjac napominje da časovi tjelesnog odgoja po rasporedu u nekim danima traju i do sedam sati pa bi učenici, čak i tokom lijepog vremena, tjelesni radila u zatvorenoj školskoj sali koja je dotrajala.

“Oduzimanje djeci prostora za igru”, Jaganjac smatra “nonsensom” i ugrožavanjem dječijih prava u centru grada gdje je između administrativnih zgrada i šoping centara, igralište ove osnovne škole jedno od rijetkih mjesta dostupno učenicima i djeci iz obližnjih naselja.

Posljednju riječ u svakom slučaju ima škola ali je značajno i kakav će odgovor dobiti od Opštine Centar. Na naknadni upit Žurnala sa novim detaljima iz priče objašnjeno nam je da Opština Centar stoji iza svojih tvrdnji da ne postoji nikakva dozvola.

Žurnal.info

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU