fbpx

afikanka pjesma

Akademska građanka i feministkinja iz Ugande nalazi se već osam mjeseci u ženskom zatvoru Luzira, a sudi joj se zbog "sajber zlostavljanja i uvrijedljive komunikacije", odnosno zato što je na Fejsbuku objavila pjesmu o vagini i predsjedniku, piše CNN.

Stela Njanzi je u septembru prošle godine objavila pjesmu u kojoj su opisani rođenje ugandskog predsjednika i vagina njegove majke kako bi se simbolički kritikovalo njegovo "ugnjetavanje i represija" koju sprovodi više od 30 godina.

Početkom juna advokati Nanzi zatražili su od suda da se ona brani sa slobode, ali taj zahtjev nije odobren.

Njanzi je već decenijama poznata u afričkim akademskim i feminističkim krugovima, ali ju je posebno proslavila njena provokativna poezija o 74-godišnjem predsjedniku.

"Joveri, kažu da je juče bio tvoj rođendan. Koji strašno kancerogen dan!", piše u kontroverznoj pjesmi Stele Njanzi. "Želela bih da si se ugušio i umro u zaraznom, prljavo smeđem iscjetku koji je iscurio tokom porođaja iz rastegnute vagine tvoje majke. Željela bih da si se ugušio na smrt kao što si zatro i uništio snove i težnje miliona mladih koji se utapaju u dubokom ugandskom moru nezaposlenosti", dodaje u pjesmi.

Njanzi je svjesna da se pjesničke slike u njenoj poeziji mnogima čine šokantnim, ali smatra da je politička "grubost" njena "jedina opcija".

"Nema više pristojnosti. Ona se nalazi u državnom zatvoru i niko više za nju ne mari. Ponekad jednostavno morate da kažete: 'Odj..i!', tek onda će vas drugi čuti i shvatiti ozbiljno", objasnila je feministkinja.

Autor: Index.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU