fbpx

55786347 518851388640960 7487068676370202624 n 810x810

Smilja Mučibabić (Mostar, 14. 9. 1912. – Sarajevo, 12. 8. 2006.) bila je biologinja i ekologinja, i prva doktorica bioloških nauka u BiH, koja je učestvovala u osnivanju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, te Odsjeka za biologiju pri ovom fakultetu.

Rođena je u Mostaru, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao jedna od najboljih učenica. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu upisuje biološku grupu nauka i diplomira 1934. godine. Radila je kao profesorica u Srbiji i Hrvatskoj, a tokom Drugog svjetskog rata je, zbog svojih antifašističkih stavova, bila na meti ustaša. Uhapšena je, i do kraja rata je bila u ustaškom zatvoru na Savskoj cesti u Zagrebu.

Godine 1949. se zapošljava u Višoj pedagoškoj školi u Sarajevu, potom počinje raditi na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te ubrzo odlazi u Zoološki zavod Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, gdje specijalizira ekologiju. Po povratku u Sarajevo, dobija stipendiju za doktorski studij iz eksperimentalne ekologije na Univerzitetu Cambridge, te u rekordnom roku – za dvije godine – završava doktorat iz protozoološke ekologije, koji je odbranila 1953. godine. U Sarajevu učestvuje u osnivanju Katedre za biologiju na Filozofskom fakultetu. Organizirala je i prva istraživanja u oblasti ekologije i biologije, te limnologije (istraživanje jezera). Godine 1954. postaje jedna od suosnivačica Prirodno-matematičkog fakulteta i učestvuje u selekciji prvog naučno-nastavnog kadra u ovoj oblasti. Osnivačica je Odsjeka za biologiju, koji počinje s radom 1960. godine, sa njom na čelu. Te godine imenovana je prvom dekankom Prirodno-matematičkog fakulteta. Bila je i prva prorektorica Univerziteta u Sarajevu i predsjednica Društva ekologa u SFRJ.

Smilja Mučibabić je do kraja života radila na promociji biologije i ekologije, skretala pažnju na važnost očuvanja životne sredine, a i nakon penzionisanja je ostala angažirana na brojnim istraživačkim projektima, kao i na mentoriranju studenata/ica. Bila je jedna od najuglednijih naučnica na prostoru bivše Jugoslavije, koja je dala veliki doprinos razvoju bioloških nauka u Bosni i Hercegovini.

Ilustracija za #ŽeneBiHElla Vejzagic

Poster B2 / A3: https://bit.ly/2TsZpGE

Žene BiH

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU