fbpx

ucenicijpg

Protest učenika Gimnazije Gradiška

Učenici svih odjeljenja završnog razreda Gimnazije Gradiška, jučer su obustavili nastavu i okupili se ispred škole da bi dali podršku svojoj profesorici Snežani Lasici-Kotur. Profesorici su kako tvrde, nezakonito oduzeti časovi i vrši se njen progon.

piše: Miljan Kovač

Iza svega, tvrde učenici, kao i profesorica Lasica-Kotur, stoji politika i interesi moćnika povezanih sa vlašću, čiju volju provodi direktorica gimnazije Vesna Krunić.

„Hvala djeci na podršci, ali ja nisam bila za ovakav vid protesta i u tome ih nisam podržala, jer strahujem da će zbog ovoga imati problema. U gimnaziji radim na neodređeno od 2010. godine i sada me na nezakonit način ostavljaju bez posla. Rangirana sam kao tehnološki višak, a nevjerovatno je da je prednost data  trećerangiranoj na toj listi. Ja sam drugorangirana“, kaže profesorica Lasica-Kotur.

Nakon spora oko časova istorije u gimnaziji, koji traje već duže vrijeme, a koji je dobio i sudski epilog, prosvjetna inspekcija je 15. 2. 2016. godine donijela rješenje u korist profesorice Snežane Lasice-Kotur, nalažući direktorici da ga izvrši u roku od 30 dana.

Snežana Lasica Kotur

Profesorica Snežana Lasica-Kotur

Odluku je jednoglasno prihvatilo i nastavničko vijeće, ali  ona nikada nije izvršena.

Umjesto toga, 9. oktobra ove godine prosvjetna inspekcija je donijela potpuno drugačije rješenje, ignorišući prethodno.

Izvršeno je novo bodovanje tehnološkog viška, po kome je na prvom mjestu po broju bodova profesorica Edina Zahović, na drugom Snežana Lasić-Kotur, a na trećem Mara Vujičić.

Bez obzira na ove rezultate, Mari Vujičić je data prednost u odnosu na Snežanu Lasicu-Kotur.

Rang lista

Na sličan način, prije dvije godine, bez posla je u ovoj gimnaziji ostala i profesorica fizičkog vaspitanja Sanja Ivanović, koja je zbog toga podnijela tužbu protiv gimnazije i krivičnu prijavu protiv direktorice i tadašnjeg ministra Dane Maleševića.

U oba slučaja, po svemu sudeći, presudnu ulogu je igrala politička podobnost.

Mara Vujičić je kako smo mogli čuti, u rodbninskim vezama sa Nikolom Kraguljem, uticajnim funkcionerom SNSD-a, čiji istaknuti član je i direktorica Vesna Krunić.

Vesna Krunic direktor Gimanzije u Gradiski

Direktorica Vesna Krunić

Direktorica je odbila da govori za medije, a novinara Impulsa je na grub način, hvatanjem za ruku, izbacila iz hola gimnazije.

Učenici razmatraju mogućnost da nastave proteste naročito, kako kažu, izrevoltirani prijetnjama koje im je uputila direktorica. Ona je, navode, prije nekoliko dana na sastanku sa učenicima prijetila da se „neće dobro provesti“ i da bi mogli imati „velikih problema“. Na to je jedan od učenika pitao: „Hoćemo li proći kao David Dragičević?“ nakon čega su izrevoltirani učenici prekinuli sastanak.

Kako smo čuli, direktorica je prijetila učenicima navodnim tužbama, jer su „punoljetni i mogu snositi odgovornost“. Takođe su iz gimnazije redom pozivani roditelji učenika na koje je vršen pritisak da „utiču na svoju djecu“.

Rješenje 2018jpg

Autor: impulsportal.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU