fbpx

Erin Brockovich

Erin Brockovich

Erin Brockovich poistovjećujemo sa glumicom Juliom Roberts, koja je igrala Erin u filmu "Erin Brockovich". Stvarna Erin je izvanredan primjer žene koja bez formalnog obrazovanja uspjeva da napravi preokret u svom životu i karijeri. Osobine koje su joj pomogle su svakako istrajnost, zdravorazumsko razmišljanje, komunikativnost, uspostavljanje kontakta sa drugim ljudima i empatija.

Autor: Impuls

Erin Brockovich-Ellis, rođena je 22. juna 1960. godine. Samohrana majka koju život nije baš previše mazio. Nakon dva propala braka je ostala bez ičega, ako se izuzmu troje djece, koje pak, sve teže uzdržava zbog svoje nezaposlenosti. Iako se trudi da dobije posao, potencijalni poslodavci su joj neskloni, ne samo zbog nedostatka formalnog obrazovanja, nego i zbog "neprikladnog" rječnika i provokativnog odijevanja koje smatraju primjerenim prostitutkama.

Zaposlenje ipak uspijeva naći kod advikata Edwarda L. Masry-ja, koji ju je bio zastupao u neuspješnoj parnici za naknadu štete. U njegovom malom uredu Erin je zadužena za sređivanje dokumentacije i jednom prilikom, kada sređuje rutinski slučaj prodaje nekretnina, učini joj se čudnim što dosije sadrži medicinske podatke.

Nastojeći raščistiti zabunu, Erin odlazi u gradić Hinkley, u pustinji Mojave, gdje joj Masryjeva klijentica, gospođa Jensen objasni kako je liječnički pregled njene porodice platila Pacific Gas & Electric, korporacija koja u okolici grada ima industrijsko postrojenje. Erin se učini sumnjivim to što je porodica Jensen, kao i cijeli niz drugih porodica u gradu, pogođen raznim rijetkim oblicima raka i sličnim opakim bolestima, i ubrzo sabira dva i dva - industrijsko postrojenje je godinama punilo gradski vodovod kancerogenim tvarima, a medicinski pregledi i kupovina nekretnina su dio lukavog plana da se cijeli taj slučaj zataška.

Potresena tim saznanjem, Erin svog šefa nagovara da protiv korporacije pokrene parnicu, na što on nevoljko pristaje, svjestan kako njegova mala firma ima slabe izglede protiv protivnika koji pliva u milijardama dolara. Ali uporna Erin nastavlja istraživati i ne samo što pronalazi dokaze, nego i nagovori cijeli grad da se pridruži kolektivnoj tužbi protiv korporacije.

Tako postaje poznata po tome što je, usprkos nedostatku formalnog pravnog obrazovanja, odigrala ključnu ulogu u poznatoj sudskoj parnici protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas & Electric Company (PG&E) koja je 1993. isplatila rekordnu odštetu zbog zagađenja vode kromom gradu Hinkley.

Od tada Erin Brockovich je poznata američka ekološka aktivistica.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU