fbpx

otkriven prvi spomenik jednoj zeni ispred britanskog parlamenta 6626 8708

Foto: EPA

Fawcett je 1866., sa samo 19 godina, prikupila potpise za prvu peticiju kojom se traži pravo glasa za žene

Spomenik britanskoj predvodnici borbe za ženska prava Millicent Fawcett otkriven je u utorak na londonskom trgu Parliament Square i prvi je spomenik jednoj ženi na toj povijesnoj lokaciji, javlja Reuters.

Fawcett, jednoj od vodećih aktivistica za jednakopravnost žena, biti će odana počast na svečanosti kojom se obilježava 100 godina od kada su žene dobile pravo glasa.

Fawcett je utemeljila Nacionalnu uniju ženskih društava za pravo glasa (NUWSS), a 1866., sa samo 19 godina, je prikupila potpise za prvu peticiju kojom se traži pravo glasa za žene koja je predana parlamentu.

Spomenik od bronce toj sufražetkinji je djelo umjetnice Gillian Wearing i stajat će uz bok 11 ostalih spomenika, sve muškarcima, poput spomenika premijeru Winstonu Churchillu, Mahatmi Gandhiju i Nelsonu Mandeli te ostalim poznatim ličnostima. Prikazana je s transparentom na kojem piše “Hrabrost poziva na hrabrost svagdje”.

“Borba za pravo glasa ženama je bila duga i ustrajna, a Fawcett je bila tamo od početka”, kazala je britanska premijerka Theresa May.

“Desetljeće za desetljećem, često suočena s nesmiljenim protivljenjem, putovala je zemljom i po cijelom svijetu promičući ne samo pravo žena na glasovanje već i cijeli niz drugih prava”, istaknula je May.

U svibnju 2016. novinarka Caroline Criado-Perez pokrenula je peticiju sa zahtjevom da lokalne vlasti, među značajnim povijesnim figurama Velike Britanije, postave i spomenik nekoj sufražetkinji.

Akcija je naišla na široku podršku, peticiju je potpisalo gotovo 85.000 ljudi, a entuzijazam građana je podržao i londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

“Kao ponosni feminist dajem punu podršku kampanji i oduševljen sam zbog dozvole za prvu statuu žene u srcu britanske demokracije”, rekao je tada Khan.

Inače, i Velika Britanija muku muči sa spomenicima posvećenim ženama. Manje od 3 posto skulptura prikazuje neki povijesni ženski lik koji nije dio kraljevske obitelji, objavio je BBC.

mreza-mira.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU