fbpx

I fizioterapeuti napuštaju RS

fizioterapeuti

Fizioterapeuti u Srpskoj imaju problem jer im država ne priznaje fakultet i zaposleni su sa višom stručnom spremom umjesto visokom. Sve veći broj stručnjaka odlazi iz Republike Srpske.

“Fizioterapeuti u Srpskoj su visokoobrazovan kadar ali se zaposleni i dalje vode kao kadar sa višom stručnom spremom a ne visokom. Jednostavno Republika Srpska im ne priznaje fakultet završen u Republici Srpskoj i to je trenutno osnovni problem”, priča BN TV Dragan Mikača iz sindikata fizio i radnih terapeuta Republike Srpske.

Izmedju ostalog i zbog navedenog problema mladi fizioterapeuti odlaze van Republike Srpske u zemlje gdje im, apsurdno, priznaju školovanje u Republici Srpskoj.

U sindikatu su dobili načelnu podršku ministra zdravlja ali kažu da još nema konkretnih riješenja. U skupštinskom odboru za zdravstvo napominju da je situacija alarmantna kada je odliv medicinskog kadra iz zemlje u pitanju.

Prošle godine je Republiku Srpsku napustilo 30 fizioterapeuta u najboljim godinama a zemlje u koje su otišli su dobile gotov školovan kadar u koji nisu ulagali.

Trenutno 80 fizioterapeuta uči njemački jezik i spremno je na odlazak.

U sindikatu fizio i radnih terapeuta kažu da trenutno mirno riješavaju sporove ali su spremni i na tužbe.

BN TV