fbpx

Članice IEA-e šalju na tržište 120 miliona barela nafte iz rezervi

nafta trziste

Članice Međunarodne energetske agencije (IEA) odlučile su prodati 120 miliona barela nafte iz rezervi kako bi obuzdale cijene koje su snažno porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, rekao je direktor Fatih Birol.

„IEA će kolektivno na raspolaganje staviti ukupno 120 miliona barela nafte iz rezervi (uključujući 60 milijuna barela koje će dodati SAD u sklopu šireg plana prodaje iz Strateških naftnih rezervi)”, objavio je Birol u srijedu na Twitteru.

SAD je u martu najavio da će u idućih šest mjeseci na tržište plasirati ukupno 180 miliona barela nafte iz rezervi, najviše otkako ih je oformio. I ostale članice IEA-e najavile su zajedno najviše barela otkada je agencija počela koordinirati prodaju. Do sada su to napravile u četiri navrata.

IEA je, prema Wikipediji, međuvladina organizacija u okviru Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i ima 31 članicu.

Washington je najavio kada će plasirati rezerve, ali još nije poznato kada će to napraviti ostale zemlje. Birol je rekao da će detalji biti poznati uskoro.

„To će biti nadopuna naših milion barela dnevno kroz razdoblje od šest mjeseci i, naravno, premostit će razdoblje do kraja godine kada će domaća (američka – op. ur.) proizvodnja porasti”, rekao je američki dužnosnik pod uslovom da ostane anoniman.

Agencije